Продължаваме да подкрепяме категорично правителството на Пламен Орешарски. То трябва да предложи спешни мерки за работата на институциите в следващите дни, но при една хипотеза – да има работещо НС.

Това заяви лидерът на ПГ на КБ Сергей Станишев след продължително заседание на парламентарната група. Това, което се случи днес пред НС не представлява гласа на българските граждани, а определени интереси, включително и икономически. Тези 200-300 души са идентифицирани. Виждаме едни и същи кукловоди зад тях, които са правили сценарии в годините на прехода и които са подвластни на икономически и корпоративни интереси, продължи Станишев.

Имаме готовност да отидем и на предсрочни парламентарни избори. От ГЕРБ са най-заинтересовани от тях, добави Станишев. За Атака той каза, че всеки трябва да си поеме отговорността. Разбрахме, че те не приемат правителството, но трябва да решат дали искат НС да работи. ПГ на КБ няма самочувствието да е кукла на конци, много български граждани не са на улицата, но са готови да излязат с различни тези от сегашните, каза той.

Ще потърся мнението на ПГ на Атака, аз не съм търсил Сидеров, ще преценим по-късно, отговори първоначално Станишев на въпрос на медия как ще процедират по отношение на националистите в НС. Не е на дневен ред да каним на консултации ГЕРБ, защото те не признават резултатите от изборите, посочи той. Ситуацията е динамична - ако утре "Атака" каже ние не участваме в работата на парламента това променя ситуацията и означава условия за предсрочни избори, продължи Станишев. Няма да чакаме дълго, бе отговорът му на въпрос: ако "Атака" протака и не дава отговор дали ще идват в парламента какво ще предприемат.

Президентът в последните седмици действително не се държеше като държавен глава, представляващ интересите на всички български граждани. Той може да има определени пристрастия към една или друга политическа сила, да не харесва един или друг лидер, но по Конституция е длъжен да работи за стабилността на държавата и институциите, категоричен е Станишев. Но смятам, че би било погрешно в този момент да се започва война между институциите, която да ескалира допълнително напрежението. Готови сме да дадем шанс на президента да се държи като президент и да спазва Конституцията, каза той. Защото по отношение на правителството президентът прекрачи определени граници, както и по отношение на парламента, е неговото мнение.