Парламентът прие таван на лихвите за потребителските кредити.

Предложението беше направено от Георги Анастасов и Борис Цветков. "За" предложението гласуваха 75 народни представители, "против" – 8, 29 се въздържаха.

След това депутатът от БСП Георги Кадиев обясни пред журналисти, че около 50,5% е таванът за всички потребителски кредити.

"Таванът на потребителските кредити, който е равен на всичко лихва плюс всякакви такси по него, не може да надвишава повече от пет пъти законовият лихвен процент. Законовият лихвен процент е определен в закона и в момента е основен лихвен процент плюс 10%. Основният лихвен процент е около 0,1", обясни червеният депутат.

Таванът ще обхваща всички потребителски кредити, включително ипотечни и бързи. До момента имаше разграничение до 400 и над 400 лева – сега го няма. Всички настоящи договори, които не отговарят на този закон, се считат за невалидни. Ако някой е платил след датата на влизане в сила на закона лихви по-големи от законовото ограничение ще му бъдат върнати обратно.

Кадиев обяви, че банките са били много против, макар че това реално не ги засяга, защото техните лихвени проценти са далеч под 50.

"Това засяга тези кожодерски фирми за бързи кредити, които в много чести случаи стигат и до 1200% или 100% на месец. Имало е такива случаи, в които взимате 500 лева, след един месец дължите 1000, след една година – 5000. В момента спираме това нещо", каза той.

"Според банките има 5 милиона потребителски и ипотечни кредити в България. Колко от тях обаче са на лихвени проценти не мога да кажа.Хората, които са по-образовани, имат доходи и обезпечение, няма да отидат във фирма, която ще им иска 100% на месец. Това засяга най-вече по-необразованата част от населението, на която ножът е опрял до кокала. Той взима първите пари, които му дават, защото няма какво да яде. Естествено, първите пари са на някакъв безумен лихвен процент", обясни депутатът от БСП.

Кадиев заяви, че е сигурен, че ще има голяма реакция от страна на банките, но той не приема нито един от техните довод, защото това не ги засяга на практика.

"Хората ще считат, че 50%, които сме заложили, са прекалено високи, но трябва да имат предвид, че голяма част от тези кредити не се връщат обратно. Ако заложим 20%, много от тези компании, които предлагат бързи кредити, няма да издържат на толкова нисък лихвен процент, ще се оттеглят от пазара и ще породим черен пазар. Мисля, че 50% е абсолютно компромисно и за двете страни. Има компании за бързи кредити, които работят на 30%, защо трябва да подкрепяме тези, които работят на 1200%?, запита Кадиев.

Той заяви, че е радостен, че е бил намерен баланс и това предложение е било прието с гласове от всички групи.

"Даже за мое учудване осъзнах, че и ГЕРБ вече е станала лява партия, защото и те гласуваха "за". Направихме хубаво нещо днес. По време на цялата кампания сме говорили за това как ще ограничим лихварските фирми, които злоупотребяват. Ако не го бяхме приели днес, представяте ли си колко смешна ситуация щеше да бъде – ГЕРБ, "Атака" и трима от ДПС гласуваха "за", а БСП – социалната партия да гласува "против". Как щяхме да го обясняваме след това?", заяви още Георги Кадиев.