Южна Африка се подготвя за най-лошото, осъзнавайки, че Нелсън Мандела хоспитализиран от две седмици "продължава да е в критично състояние".

Легендата на борбата срещу апартейда в Южноафриканската република и бивш президент, Нелсън Мандела, "все още е в критично състояние". Това заяви президентът Джейкъб Зума по време на днешната си среща с международните журналисти в Йоханесбург. "Бях снощи в болницата ... като се има предвид часа, той спеше. Видяхме го, поговорихме с лекарите и със съпругата му Граса Машел. Не съм в състояние да ви дам повече подробности, не съм лекар", каза Зума по време на пресконференцията. Той уточни, че лекарите правят всичко възможно, за да се чувства добре и комфортно.

Доста от запитаните хора признават, че Мандела не може да е вечен, но много от тях отказват открито да кажат това пред микрофоните и камерите. "Най-скъпото ми желание е да се възстанови, за да може бъдещите поколения да видят човека, който се бори за нас", казва фатани Мбата. "За съжаление няма нищо, което можем да направим, освен да се молим за него и лекарите, които му помагат", добави той. "Да го виждаме в това състояние е нещо ново за нас....но надяваме се, че ще оздравее и че ще е много по-добре, казва от своя страна Вуйо Лероа. "Мъчно ми е, но осъзнавам, че идва момента. Всички се разболяват в този период /сега е зима в ЮАР бел. ред./, но Мандела е нашия герой и мъчно ни е да го гледаме болен. Той е нашия баща и ще сме щастливи, ако остане с нас още сто години и повече", добавя друг южноафриканец Патсон Мойо.

Междувременно американският президент Обама се очаква в края на седмицата. Снощи Белия дом реагира веднага на новината за състоянието на Мандела като отправи "своите мисли и молитви" към Претория. Първият цветнокож американски президент Барак Обама се очаква да пристигне в ЮАР в петък вечерта.

Мандела, трябва да отпразнува 95 г. на 18 юли. От две години и половина той страда от белодробна инфекция, а от декември месец за четвърти път влиза в болницата.