Нешка Робева направи жест към родния Русе. Най-успешната българска треньорка по художествена гимнастика подкрепи отбора на Русенски университет в подготовката му за международното състезание по енергийна ефективност „Шел Екомаратон Европа 2014“. състезанието се провежда за юбилейния 30-и път, като целта в него е участниците да изминат максимално разстояние с минимален разход на гориво. Домакин на „зеления“ маратон от 15 до 18 май за трети пореден път ще бъде холандският град Ротердам.
Нешка Робева посети лабораторията на студентите в Русе и се запозна с предизвикателствата, пред които са изправени младежите в конструирането на автомобила.
„Това, което ми харесва в тази инициатива е, че има едновременно състезателен и образователен характер. От една страна младите хора участват в истинска спортна надпревара, която изисква хъс, отдаденост и воля за успех. От друга, проектът ги изправя пред предизвикателството да търсят решение на някои от най-наболелите проблеми на съвременността - изчерпването на енергийните ресурси, климатичните промени и замърсяването на околната среда. Ще дам всичко от себе си, за да вдъхна на студентите вяра в собствените им сили и самочувствие на победители преди престижното състезание“, каза Робева.
В срещите си със студентите Нешка Робева ще предаде своя дългогодишен опит в световния спорт и най-важните уроци и практики за постигане на успех, които е научила. Тя ще им даде полезни съвети как да мобилизират всичките си качества в работата по проекта като един екип и как да се справят с напрежението преди началото на надпреварата.
Дебютантите за 2014 г. ще се състезават с електромобил, задвижван от електрическа батерия, в категория „Прототипи“. Работата по него значително напредва. Капитанът на отбора Димо Иванов предвижда колата да бъде в готовност за първи тестове в края на април. Студентите от Русе са силно амбицирани да представят достойно страната ни на финалите, като за целта ще използват усъвършенствани технологии в изработването на формата и окачването на колата, които подобряват аеродинамиката и намаляват разхода на енергия.