Неочакван, щедър и затрогващ подарък получи русенската фондация „Александър Русев“, която стъпка по стъпка върви към осъществяване на голямата си инициатива - изграждане на модерен плувен комплекс за рехабилитации на деца и възрастни с физически и ментални затруднения в Русе.
Каузата беше подкрепена от Нешка Робева и всички участници в организирания от нея специален Коледен концерт по случай 20-ата годишнина от създаването на нейната трупа „Нешанъл Арт“ и 120 години Берковска духова музика.
Концертът се състоя на 12 декември в 1 зала на НДК и събраха на сцената над 300 танцьори от цялата палитра на това изкуство - от фолклора до художествената гимнастика, която е колкото спорт, толкова и виртуозно творчество с изразните средства на пластиката. 
Всички участници се включиха благотворително. Приходите от спектакъла бяха разпределени между няколко клуба за покриване на разходите по отоплителния зимен сезон. Изключителен жест е тяхното решение част от сумата- 10 000 лева, да бъде дарена на фондация „Александър Русев“.
Каузата и през Новата 2023 година е в Русе да бъде разкрит водно-рехабилитационен център, в който ще се предлагат терапевтични услуги, обхващащи дечица и възрастни с различни затруднения. Влиянието на водата е изключително полезно за човешкото тяло и психика и работата на Илиян Русев-Скури го доказва всеки ден. Повече от 150 деца са преминали през неговите ръце, като тяхното състояние значително се подобрява след водните занимания. Затова и вярата в успеха не отслабва, въпреки големия размах на планувания проект.
Илиян Русев-Скури изказва благодарност към всички, които се включват по различен начин в общата кауза за децата на Русе. Вълната на съпричастност е голяма, което е още по-голяма мотивация деца и родители да повярват, че те не са невидими и някой мисли за тях не само по празниците.
Банкова сметка на фондация „Александър Русев“
BIC: BPBIBGSF
IBAN: BG 06 BPBI 7921 1045 5933 01 - лева
IBAN: BG 85 BPBI 7921 1445 5933 01 - евро