Почти всички русенски народни представители показаха желание да помогнат на операта да се справи с безпрецедентния финансов минус, в който емблематичният за Русе културен институт все повече потъва.
В момента отрицателният преходен остатък, увиснал като дамоклев меч над операта, възлиза вече на 2,5 млн лева. Според работещите в операта, която тази година трябва да празнува 70-годишнина, драмата възниква в резултат на 12 спектакъла съвместно с момичетата на Нешка Робева в края на ноември и началото на декември 2016 г., които вдигат неимоверно приходите на операта и стават база за бюджета за 2017 г. 
Депутатът Крум Зарков предложи работна група да обоснове пред Министерството на културата друг референтен период, различен от драматичната 2016-а, върху който да се базират изискванията към операта. 
Ние ще инициираме по-скорошна среща на работната група с министъра на културата, за да намерим правилното и вярно решение, обеща депутатът Пламен Нунев. 
Своята ангажираност с проблема заяви и парламентаристът Искрен Веселинов, а народният представител Пенчо Милков, който единствен остана почти до края на срещата, настоя да се вникне в порочния характер на методиката за субсидиране на сценичното изкуство. 
Впрочем, представителите на МК пристигнаха с 2 часа закъснение, като обясниха, че в София имало задръстване. След това подробно описаха колко уведомителни писма са изпращали до Русе, за да съобщават всеки месец новото измерение на нарастващия отрицателен преходен остатък.