Турските власти блокираха достъпа до сайта за видеосподеляне YouTube, съобщи Би Би Си. Решението идва ден, след като съдът отмени подобна забрана, засягаща социалната мрежа Twitter.
Националното телекомуникационно ведомство е предприело „административни мерки” срещу YouTube, след като там беше качен аудио запис, за който се твърди, е разговор за случващото се в Сирия с участието на външния министър, директора на разузнаването и други високопоставени представители на спецслужбите и въоръжените сили.

През последните дни премиерът Реджеп Тийп Ердоган на няколко пъти обвини социалните мрежи в разпространяване на дезинформация.

Twitter беше блокиран на територията на южната ни съседка, след като там се появиха линкове към други записи, които пък са свързани с корупционни практики. В резултат избухна голям скандал, който постави правителството на Ердоган в много сложно положение дни преди местните избори в Турция, които са насрочени за 30 март.

Блокирането на социалната мрежа също не помогна за подобряването на имиджа на Ердоган, след като редица общественици и даже президентът Абдулах Гюл се обявиха срещу крайната мярка.