Хакване на медицински апарати? Това вече не е научна фантастика. Американски експерти смятат, че заплахата е сериозна като мишените може да са пейсмейкъри или инсулинови помпи с възможни смъртоносни последици за пациента.

Федералната служба по храните и лекарствата – която е гарант за санитарната сигурност в САЩ – призова производителите към повишена бдителност.

Тя се безпокои за уязвимостта на киберсигурността и от инциденти, които може пряко да влияят на медицинската апаратура или на болничните мрежи.

Сценарият вече бе представен по телевизията в сериала "Хоумланд" (Родина), показващ как компютърни пирати убиват вицепрезидента на САЩ, като проникват в пейсмейкъра му и предизвикват фатален електрически удар.

"Добрата новина е, че не знаем за някакъв смъртоносен инцидент досега в света. А лошата – че никой не се интересува от научна гледна точка от проблема", заяви професорът по информатика от Мичиганския университет Кевин Фу, специалист в областта на здравеопазването. А компютърният вирус може да атакува за миг, предупреждава той.

Кевин Фу е съавтор на проучване, което още през 2008 г. алармира за рисковете в апаратите, имплантирани в човешкото тяло като сърдечните дефибрилатори, тъй като компютърните пирати могат да ги препрограмират като проникнат в безжичната мрежа, чрез която те се командват.

Според него обаче най-голямата опасност е вирус, който да предизвика повреда в медицинския апарат, а не въображаеми измислени атаки.

Вирусите често забавят работата на компютъра, а когато се забави един медицински апарат, той не може да функционира както трябва, обяснява проф. Фу.

Барнаби Джак, специалист от компания за компютърна сигурност, смята сценария на "Хоумланд" за напълно реалистичен. Той заявява, че може от 10-15 метра да открие необходимите кодове, за да действа на имплантираните апарати от разстояние. Експертът по компютърна сигурност Джей Радклиф – самият той диабетик – показа през 2011 г., че е възможно да се хакне инсулинова помпа и да се промени дозировката.

Като се оставят настрана имплантираните уреди, много болнични апарати (сърдечни монитори, скенери, апарати за изкуствено дишане, апаратура за лъчетерапия и т.н.) са свързани с мрежи, понякога безжично, в чиято сигурност може да има пробив.

Всеки риск, макар и малък, трябва да бъде отстранен, смятат експертите по IP сигурност, които с предупрежденията си се надяват да привлекат вниманието върху проблема, а това да накара производителите да подобрят сигурността на апаратурата.