- Как се чувствате в Русе?
- Колкото и куртоазно да звучи - супер. Аз не знам някой да дойде в Русе и да не му хареса. Но и не знам и някой, който да живее в Русе постоянно и да е щастлив от това. Аз и целият екип се чувстваме така сякаш сме на екзотична екскурзия... Разбираш ли вече до каква степен София ни е смачкала? Да дойдеш в Русе и да се чувстваш наистина все едно си на пътешествие в Европа. Като архитектура и непреднамереност у хората. Такова едно спокойствие у хората. Хората понеже нямат работа, нямат пари. Те не бързат и са някак си по философи. Докато в София имат работа, пак нямат пари и са озлобени повече.
- Казахте, че сте като на пътешествие в Европа, но пък температурите са като на островите. Жегата пречи ли на актьорите, на вас?
- Ние сме като футболистите. Ако има слънце - било много горещо, ако вали - било много мокро, ако е сняг - било много студено. Търсим си причина. Мисля, че до момента много мъжки се бори целият екип. Наистина е страшно, защото освен тия 35-градусови жеги, вътре пекат и прожектори, а най-големият парадокс е, че го играем, че е краят на зимата.
- На какви събития е сцена Русе?
- България през 40-те години, по-точно София. Да изглежда столица. Ние не правим исторически филм с личности и случки, а по-скоро обобщение.
- Защо тогава снимате тук, а не в София, след като сериалът не изисква това да става в Русе?
- В столицата навсякъде има колчета за паркиране, асфалт, пътни знаци, указателни табели, паркирани коли и много изнервени хора. В Русе има архитектура, която отговаря на епохата, красива е, запазила е своя екстериор и характер, и хората са много приветливи. Русе се кандидатира за културна столица на Европа и тази архитектура придава характер на града именно в този дух. А и Общината ни помага и съдейства абсолютно.
- Каква е историята, която снимате?
- Това е една епопея на измамите през всичките епохи - през царска България, през социалистическата и съвременната. Една палитра от герои, които живеят във всичките времена. В днешно време има крадци на коли, навремето е имало крадци на добитък, на каруци, на файтони. В миналото също е имало политически партии и ако някой седне и чете истинската история, а не написаната след 9 септември, ще разбере, че всичко се повтаря всеки път. Едни и същи социални групи живеят в едни и същи кръговрати. Една комедия на ситуации, в която самата епоха представя какъв ще е характерът на измамата, но типовете измамници са едни и същи през всичките години.
- Защо „Легендата“?
- „Операция Шменти капели“ е игралният филм. А това е историята преди него. Откъде идва „шменти капели“ в българския език? Изразът се е родил, когато двама измамници се представят като италиански моделиери от фирма „Шмент и Капели“, които събират парите на хайлайфа и изчезват.
- А вие участвате ли в сериала?
- Аз съм в съвремието, в тези образи, които са в днешно време и които бяха в игралния филм. По-лесно е да играя какво става с мене след това, защото по-мога да се състаря, по-трудно е да се подмладя. Но има други артисти, които ме играят като млад и като дете.
- Част от снимките ще бъдат в дискотека „Шоурум“. Тя е доста модерна, как се вписва в стила на 40-те години?
- 40-те години са само началото, след това отиваме в соца. Имаме си партийни секретари. Вземаме емблематичните взаимоотношения на хората навремето. Имаме два хотела, които враждуват помежду си, два партизански отряда, които враждуват помежду си, имаме полиция, в която два отдела враждуват помежду си, имаме селото, което враждува с града. И така до днешно време. Дискотека „Шоурум“ е в по-късните години. И дори управителят Симеон Симеонов ще играе един от главните герои на мутрите - Роко. Той ще е дясната ръка на един от лошите. Аз като го видях, ми хрумна една линия и ще го използвам, за да създам нов персонаж, който много добре ще запълни нишата. Тая дискотека е перфектна за снимки. Има три тераси - едната от тях ще стане стаята на боса. В дискотеката ще има много интересни сцени. Българинът като види в един филм хубава кола, не се впечатлява толкова. Той се впечатлява, когато взривиш тази кола.
- Да очакваме ли тогава взривове на коли?
- На коли - засега не, но взривове ще има. В дискотеката ще има трошене сериозно. Престрелки ще има вътре.
- Къде другаде в Русе ще снимате?
- В Библиотеката, на гарата, пред Русенски университет, в Дома на културата, в Механотехникума - там ще направим дирекция на полицията. Евентуално в Музея на транспорта ще снимаме. Ще снимаме пред Историческия музей и около механа „Чифлика“ и пред хотел „Ана палас“. В базата на „Петрол“ също ще снимаме, защото там има едни петролни баки от 35-та година. Там ще има саботажи, в интерес на истината ще ги има из целия град. Снимахме партизанските сцени по планини и пещери около София и Ихтиман, имаме и в Каварна снимки, но всичко друго, което се случва, се снима тука. Наистина в Русе живеят трите епохи - и царска, и социалистическа, и съвременна България.
- Популярен факт около вас стана това, че теглихте кредит, за да финансирате своя продукция. Сега наложи ли ви се отново да търсите заем?
- Не. Този филм е покрит изцяло от телевизията. Пак сме на ръба на компромиса, но за всеки творец няма угодия. В крайна сметка не винаги за да съществува едно предаване или един филм, е да е добре изпипано. Просто трябва да върви нещо интересно, докато дойдат рекламите. Това е тъжната истина. Някой път има попадения като „Под прикритие“, „Стъклен дом“ и „Революция Z“. Но има и много филми, които са с високи бюджети, но посланията им не стигат до зрителя.
- Не вдигнахте ли високо летвата с „Операция Шменти капели“ и сега хората да очакват нещо още по-добро?
- Съществува като казус, но мисля, че идеята, върху която работим в момента, е изключително любопитна и който е гледал материала, заснет досега, смята, че няма да направим крачка назад със сериала.
- А някоя смешна реплика от сценария може ли да издадете?
- Те са хиляди. Почти няма несмешни реплики. Ето първият сет, който хващам за днес. Собственичката на хотела казва на слугата, че има мишка: - Да вземеш да я хванеш. От нощеска ни разиграва. - За сефте чувам, госпожа. - Да я хванеш, че ме дразни! - Да я хвана, ама де да курдисам капаня? - Ми, ослушай се! Още ся може да я чуеш! Той се ослушва, но в това време радиото работи. - Сал фюрера чувам, ама и не смея и дума да обеля, че ма дразни!
Примерно мадам Фана, която е собственичка на хотел „Централъ“, иска да вземе чашата с вино на офицер от Гестапо и да му даде друго вино, което е по-хубаво. И му обяснява: „Приготвила съм ви зер шойн вайн“ и му дърпа чашата от ръката. Но той си я дърпа обратно и вика „Найн, найн, найн!“, защото не може да разбере тя какво му говори. И тя - „Абе нема найн, седи бе!“.
- Докато се подготвях за разговора с вас, попаднах на групата във Фейсбук „Да помогнем на Влади Въргала да си върне ланците и апартамента“. Как гледате на такива призиви?
- Не може да не съм поласкан от такива неща. Когато филмът „Операция Шменти капели“ се излъчи по TV7, се качи в торент сайтовете и четох коментарите. Реших, че ще оставя филма, защото там имаше много хора, които казваха, че ако излезе на ДВД, ще си го купят. Българинът е изключително солидарен и позитивен човек. Просто дълго време го държаха на чатал. И няма как да не се озлоби. Аз имам куче и ми прави впечатление, че когато е вързано и се срещне с друго вързано куче, подушат се и изведнъж почват да се лаят и да се нападат. А когато е свободно - не.
- И в този ред на мисли, от началото на годината има протести в страната. За включването на такъв нюанс в сериала мислили ли сте?
- Аз направих филма „Операция Шменти капели“ точно по тази причина. Че едно овчедушие години наред водеше хората. Който е овца - ще го стрижат до голо. Докато бебето не заплаче и майката не го кърми някой път. Смятам, че това е едно начало. Страхувам се, че рано или късно то ще бъде овладяно от тия, които имат ресурса да си го позволят.
- Само от тази страна ли гледате на протестите? Мислили ли сте за политическа кариера?
- Мислил съм за политика дотолкова, доколкото досега винаги съм стигал до един и същи извод - че моето място не е там, а е това, с което се занимавам. Няма по-силно нещо от киното. Американците май нямат спечелена война, а завладяха целия свят с филмите си. Наложиха културата си. Човек, когато е млад, се изгражда по примера на героите от филмите...
- .. и от клиповете на фолкпевиците..
- Не трябва да се обвиняват фолкпевиците. Те това работят. Зависи от майката и бащата, а не от фолкпевиците.

Едва ли има българин, който при споменаването на Влади Въргала да не си представя веднага образа на симпатичния къдрокос актьор. И макар талантливият Влади, който все по-често влиза в ролята на режисьор, да няма нужда от представяне, е редно да се припомнят малко биографични данни. Истинското му име е Владислав Карамфилов. Роден е на 11 август 1967 г. в София, а известността го застига в емблематичното тв предаване „Ку-ку“. Следват години, в които Въргала става символ на скритите камери с предаванията „Пирон“ и „Сладко отмъщение“, а през 2011 г. жъне огромен успех с лентата „Операция Шменти капели“. Последният му проект, който е в пряка връзка с този успех, се казва „Шменти Капели: Легендата“, а снимките на сериала, който ще се завърти през есента по TV7, вървят в Русе. В него участват и 16 русенски актьори, сред които Мариана Крумова, Дина Шошева, Цветана Благоева, Живка Пенева, Яна Стефанова-Хернани, Борислав Веженов, директорът на театъра Орлин Дяков. Те ще си партнират със столичните си колеги Филип Трифонов, Йосиф Сърчаджиев, Джони Пенков, Джеки Стоев, Латинка Петрова и други известни имена.
Срещаме се с Влади Въргала в Семизовата къща, която е превърната в снимачна площадка и в нея са разположени ресторантът, залата за бридж и рецепцията на хотел „Балканъ“. Атмосферата е спокойна, макар екипите да търчат в различни посоки, а тишината се нарушава отвреме-навреме с виковете „Тишина! Готови! И звук, моля!“. Успяваме да откраднем малко от времето на Въргала в следобедните часове на снимките.