Промени в Избирателния кодекс и въвеждане на мажоритарен елемент при гласуването на следващите избори предложиха русенските Демократи за силна България.
Според доц.Велизар Павлов, член на ръководството на партията, един от основните проблеми в Избирателния кодекс в момента е фактът, че избираемите места в листите се редят от партийните лидери, а това създава възможности за купуване на депутатски места. Като недостатък бе посочено присъствието на един кандидат в листите на два различни избирателни района. Всички тези законови условия свалят качеството на състава на Народното събрание, от което следват лоши закони и лошо управление, допълни още доц.Павлов.
Преподавателят в Русенския университет бе категоричен, че заради ограничението да се гласува само за партии, гражданите са принудени да създават нови и нови формации, които вече надхвърлят 200.
Предложението на тъмносините е да се въведе преференциално гласуване без минимален праг, тъй като въвеждането на прагове на практика ще доведе до запазване на статуквото. Премахването на прага ще стимулира избирателната активност, тъй като избирателите ще могат да са сигурни, че гласуват доверие на подходящите кандидати, коментираха от ДСБ.
Предложените промени биха имали ефект и върху вътрешния контрол в партийните редици. Никой не би си позволил да купува гласове, тъй като собствените му колеги и съмишленици ще установят измамата, обясни доц.Павлов.
Д-р Теодора Константинова пък се обяви категорично за задължителното гласуване и сравни правото на вот с данъчното задължение на всеки гражданин. Според нея така би се намалил процентът на купените гласове и ще се активират работещите и образовани избиратели. Същото важи и за електронното гласуване - то е за тези, които могат да определят политиката в страната си, каза д-р Константинова.