Началникът на Военния клуб в Русе Огнян Жеков е уволнен дисциплинарно. Заповедта е от 5 март тази година и е подписана от изпълнителния директор на държавната агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ Сотир Ушев.
Дисциплинарното уволнение е най-драстичният начин за раздяла със служител и за него обикновено има също толкова драстични основания. В заповедта на изпълнителния директор се посочва, че Жеков „е извършил нарушение на трудовата дисциплина“ по два члена от Кодекса на труда, свързани с неизпълнение на законните нареждания на работодателя и злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието.
В 10 точки са изброени прегрешенията
на Огнян Жеков, които в крайна сметка са разгневили началниците му и са ги поставили пред невъзможност да си затварят очите за „тежките нарушения“ и ги принудили да вземат най-непопулярната мярка за отстраняването на русенеца от поста. Министерството на отбраната, на чието подчинение е и агенцията, стопанисваща военните клубове, е достатъчно солидно ведомство. Така че, когато от името на негови служители се чуват определения като „тежки нарушения“, редовият гражданин очаква това да граничи с измяна на родината или с трафик на оръжие за трети страни. Затова лека изненада предизвиква първата точка в списъка от престъпления, довели до ритника, изхвърлил Жеков от поста шеф на русенския военен клуб.
Във въпросната точка /която е и най-внушителна по обем в изреждането на греховете/ се посочва, че „Огнян Иванов Жеков е
реализирал своя медийна изява, без да спазва установения ред
по лична инициатива, в резултат на която е извършена публикация в регионалния вестник „Утро“ в гр.Русе“. След преодоляването на първоначалното притеснение, че вестникът също е съпричастен към издаването на страшна военна тайна от стратегическо значение, стигаме до следващото изречение, от което става ясно, че „Публикацията... съдържа информация за разполагането на новите столове в концертната зала на клуба“! Става дума за дарение от един културен дом в германския град Баден-Баден, където след основен ремонт им останали излишни едни столове /добре запазени, впрочем!/. И благодарение на контактите на Огнян Жеков с представителя на Съвета за българо-германски културни връзки Ханс Юрген Кьолен и българския диригент Павел Балев тапицираните в зелено столове са изпратени да сменят старите неудобни столове във Военния клуб.
Тези столове очевидно са трън в очите на началниците на Жеков. И вероятно наистина централен аргумент в мотивацията на дисциплинарното уволнение. Тъй като те
фигурират не само в първата, но и в последната точка
от списъка на нарушенията. Там се казва дословно: „Въпреки изричното разпореждане на прекия си ръководител столовете да бъдат на отговорно пазене и да не се използват и разполагат, Огнян Жеков е разрешил в концертната зала и на балкона на Военния клуб - гр.Русе да бъдат разположени столове със зелени тапицерии, номерирани, а други такива - в помещението от дясната страна на залата и сцената на клуба“. Ако някой си мисли, че вицовете за кашици се раждат в резултат на титанична мисловно-творческа дейност и са плод на продължителен процес на изобретяване, то той следва да си ревизира представите. Защото аз поне стигам до извода, че тези вицове не са друго, а прост плагиат: някой, който има достъп до служебни текстове във ведомството, просто ги цитира. Не е нужно нито да доизмисляш, нито да доукрасяваш. Достатъчен и изчерпателен е „живият живот“.
Защо дарените столове да „бъдат на отговорно пазене“, а да не сменят старите? Проблем ли е това, че са зелени? Или че са тапицирани и номерирани?
Защо? Вероятно „Защото така!“
Може би ако не бяха тези две - първа и последна - точки в заповедта за дисциплинарно уволнение, сред останалите може да се разчетат и нарушения. А те са: че без разрешение на началника е допуснал кафе-машина на територията на Военния клуб /сериозно нарушение, заслужило в заповедта цели две точки - т.2 и т.9/; че е разрешил на външно лице да живее неправомерно в помещение в клуб; че е разрешил на друго лице „да продава билети за спектакли, концерти и други културни изяви“; че си позволява да сложи афиши за театрално представление извън територията на клуба. И още едно самоволно скандално действие на Жеков: „Огнян Жеков е допуснал във Военен клуб - Русе да живее куче, чиито принадлежности /купички за храна и вода/ се намират на пода на балкона на концертната зала на клуба“ /т.8/.
Още в деня на връчването на заповедта е определен и временно изпълняващият длъжността началник на Военния клуб - Евгени Алексиев. А Жеков е поканен недвусмислено да освободи кабинета на втория етаж.
Не съжалявам, не съм изпаднал в отчаяние
аз имам своя професионален опит като актьор и своите контакти с много колеги артисти, така че идеите, които не са никак малко, ще реализирам, макар и другаде, каза Огнян Жеков. Но не скри огорчението си, че именно по такъв начин и с такива аргументи е бил освободен от длъжността. Не може да се отрече, че именно докато аз бях на тази длъжност, се осъществи дългоочакваният ремонт на красивата старинна сграда, каза той, като припомни, че това е станало със съдействието на бившия областен управител Стефко Бурджиев. През тези четири години върнахме славата на Военния клуб като място за културни събития, като отворихме още едно пространство за спектакли и концерти в града, на нашата сцена са гостували Стоянка Мутафова, Татяна Лолова, Николай Урумов, Камен Донев, Бразилското карнавално шоу, британският блусар Папа Джордж, дует „Ритон“, Петя Буюклиева, Валя Балканска, изброява Жеков. Той особено се гордее със своята идея за
летния фестивал „Сцена край реката“, чието четвърто издание предстои
това лято. Не е пренебрегвано и военно-патриотичното възпитание, казва той и припомня няколкото издания на летните лагери за деца, по време на които те усвояват умения за оцеляване в полеви условия. Много от русенските училища са намирали тук сцена за своите изяви. А библиотеката, която бе създадена във Военния клуб въз основа на дарение на личната библиотека на големия актьор Константин Димчев, тъкмо бе започнала да се увеличава и с други дарения от русенци, но се оказа, че не можем да развиваме дейност, докато книгите не бъдат заприходени в активите на агенцията, каза Жеков. Беше създаден и хор, но след като от агенцията поискаха хористите да плащат такса, това начинание пропадна, добави той.
Жеков избягва да прави догадки какви могат да са истинските причини за уволнението му. Макар че си има своето обяснение. „Очевидно
някой се притеснява, че Военният клуб започна сериозно да се развива
като място за културни прояви - но какво лошо има в това?! На Русе му прилича да има различни и алтернативни сцени!“, смята той. И добавя: „Вече съм преживявал подобно уволнение и знам, че това ме прави по-силен, а и толкова много идеи имам за развитие на културни проекти, че предпочитам да не се фиксирам върху това, което се случи, макар да знам, че е несправедливо“.