Стоите ли до късно през нощта, сърфирайки в интернет? Ядосвате ли се, когато не можете да влезете в даден сайт? Необходимо ли ви е да използвате интернет все повече и повече, за да се чувствате удовлетворени?

Ако сте отговорили положително на някой от тези въпроси, може би страдате от пристрастяване към интернет, казват експерти. Учените от университета в Кентъки, САЩ, смятат, че между 0,3% и 38% от населението е пристрастено към интернет.

Те казват, че пристрастяването се характеризира с прекомерно стоене онлайн и симптомите включват промени в настроението, безпокойство, неспособност да се контролира количеството време, което прекарвате в интернет, и намален социален живот.

Изследователите допълват, че пристрастяването към интернет може да е трудно за засичане, като проблемът се диагностицира много по-често в Европа и Азия, отколкото в САЩ. Те смятат, че лечението на пристрастяването към интернет е много по-развито в Европа и Азия и че то цели да учи хората как да използват интернет умерено, а не как изобщо да се въздържат.

Американската педиатрична асоциация публикува неотдавна ръководство как децата да използват интернет. В него се казва, че прекаляването със социалните медии може да доведе до проблеми с вниманието, затруднения в училище, проблеми със съня и храненето и наднормено тегло. Той окуражава родителите да помагат на децата си да се научат как да използват интернет умерено с включването на правила, които не позволяват компютър в спалнята, а само известно време пред екрана.