4-годишните няма да ходят на задължителна предучилищна, категорично заяви министърът на образованието Анелия Клисарова, съобщи БНР.

По думите й и двамата нови заместник-министри Мукаддес Налбант и Атанаска Тенева ще отговарят за средното образование. За висшето ще бъде назначен още един заместник. Клисарова обяви, че стихотворенията "Майце си" и "Моята молитва" на Христо Ботев са отпаднали от учебниците след обсъждане с 450 преподаватели и специалисти по български език и литература.

Тя заяви, че решението няма връзка с назначението на Мукадес Налбант за заместник-министър, тъй като проектът за промяна е от година и половина. Според проекта, който не е окончателен, от учебниците отпада и романът "Тютюн" на Димитър Димов, като на негово място ще се изучава "Осъдени души".

Програмите по всички предмети трябва да се осъвременяват, каза министърът: "Искаме да станем по-отворени, по-атрактивни, да привличаме младите хора в училище. Би следвало и непрекъснато да обновяваме и учебните планове и програми, и усъвършенстваме. Най-чувствителната тема, разбира се, е по български език и литература.

Има една тенденция, когато ние говорим за грамотност, не е важно само да ги научим да четат и пишат нашите деца, важното е да ги научим и да мислят, и да осмислят текстовете. При направените анализи от резултатите, когато има отворени въпроси, анализ на текста, нашите ученици страдат много. Тенденцията в европейски мащаб е да се обръща повече внимание не само на теорията, а и на упражненията, каза Клисарова: "За да има повече упражнения, трябва да намалим учебния материал. Затова не са отпаднали автори, а са отпаднали някои произведения".