Без заплата остават депутатите от ГЕРБ, които напуснаха парламента. „Няма да влизаме в залата и да се регистрираме, няма да получаваме възнаграждения“, казаха вчера Пламен Нунев и Светлана Ангелова.
„Според нас този парламент вече изчерпа кредита си на доверие и да стоим вътре просто няма смисъл“, обяви Ангелова. „Няма да се явяваме в парламента, освен когато има заседания за избирателния закон. Няма да внасяме вот на недоверие, защото вотът на недоверие го даде улицата“, обясни позицията на партията Нунев. Според него това правителство и този парламент трябва „час по-скоро да ги няма, и то по-добре по собствена инициатива, защото иначе ще бъде лошо“.
Искам да заявя категорично, че ГЕРБ няма намерение по никакъв начин да се опитва да яхва справедливия протест на българските граждани, каза още Нунев. Той обаче не смята, че недоволството на гражданите ще утихне. Още повече, че са останали без отговор важни въпроси, например кой нареди на Местан, Станишев и Орешарски да предложат Делян Пеевски за шеф на ДАНС. И как на Пеевски му разрешиха толкова бързо достъп до класифицирана информация, след като аз като полицейски началник чаках месеци, попита Нунев. Правилното решение в ситуацията с Пеевски била той да бъде принуден да подаде оставка като народен представител - по същия начин, както стана с отказа му да стане шеф на ДАНС. ГЕРБ ще сезира Конституционния съд с искане да се произнесе може ли Пеевски да заема депутатската банка.
В следващите дни депутатите от ГЕРБ ще обикалят общините, ще се срещат с гражданите и ще събират предложения за промяна в законодателството - на първо място в Изборния кодекс. Създадена е партийна работна група начело с Цецка Цачева, която ще събере всички предложения от структурите и ще прецени какви промени в закона да се предложат от името на партията.
„Гласували сме и сигурно сме сгрешили за отмяната на мажоритарния елемент при гласуването. Сега виждаме, че хората искат това. Нас не ни е страх - всеки от нас може да се изправи очи в очи срещу избирателите. Но личното ми мнение е, че може да се помисли и за изборност и на областните управители, както и за различни длъжности в съдебната система“, смята Нунев.