Електроразпределителното дружество „Енерго про“ е задействало процедура срещу България в международния арбитражен съд към Световната банка във Вашингтон, съобщи „Труд“. В момента тече период на изчакване, в който компанията и държавата могат доброволно да уредят спора си, след което може да бъде заведено арбитражното дело.

Това е втора процедура на ЕРП-тата срещу държавата, след като преди година австрийската „ЕВН“, която южна България, задейства такава и делото по нея вече започна.

Както при „ЕВН“, обвинението на „Енерго про“ е, че държавата умишлено й причинява загуби чрез водената регулаторна политика. Двете компании отказаха да назоват конкретните суми, за които претендират.

Днес вечерта изтича срокът, който държавата даде на трите електроразпределителни дружества (плюс ЧЕЗ) да се издължат на Националната електрическа компания. Тя претендира, че ЕРП-тата й дължат общо 348 милиона лева. Толкова пари са прихванали трите от НЕК заради задължения на държавната компания към тях за изкупена възобновяема енергия. Енергийният регулатор обаче реши, че прихващането е незаконно и разпореди трите частни компании да внесат парите в НЕК.

До вторник вечерта не са постъпили плащания в сметките на НЕК от страна на ЕРП-тата, съобщи тази сутрин пред журналисти министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Днес представители на трите ЕРП-та ще бъдат изслушани в парламентарната комисия по енергетика.