Не рядко в миналото ни нашата планета е била удряна от големи астероиди, които падали по двойки, съобщи Би Би Си оценката на учени.

Експертите установиха, че намиращи се наблизо два кратера в Швеция са на еднаква възраст – 458 млн. години. Детайли от работата си учените представиха на 45-та Конференция по лунни и слънчеви разработки в Уудландс, щата Текса и предстои да бъдат публикувани в сп. Meteoritics and Planetary Science journal.

Пред Би Би Си учения от центъра по астробиология в Мадрид Йенс Ормо заявил, че двойните следи от удари на астероиди трябва да са на една и съща възраст. Той и неговите колеги проучиха кратерите в Швеция, наричани Локне и Малинген, които се намират на около 16 км един от друг в северните райони на страната.с размер от 7,5 км Локне е по-големият кратер, а Малинген е около десет пъти по-малък. Според пресмятания от страна на експерти едва 3% от кратерите на земята от космически обекти са от удари по двойки.

"Предизвикалият Локне астероид е бил достатъчно голям, за да предизвика изхвърляне на твърди частици в атмосферата, твърди д-р Ормо. При такива случаи материалите, предизвикани от сблъсъка на астероида могат да обиколят земята – така се е случило при големия сблъсък Чиксулуб, за който се предполага, че е довел до края на динозаврите преди около 66 млн. години.

Други кандидати за удари по двойки на астероиди са кратерите Клиъруотър – изток и запад в Квебек, Канада и Гусев в южна Русия, както и Рийз и Щенхайм в южна Германия.