Лидерът на БСП Сергей Станишев ще поиска вот на доверие от съпартийците си в четвъртък. За тогава е свикан Националният партиен съвет.

По думите на Станишев членовете на ръководството на БСП "ясно осъзнават своята отговорност пред партията и държавата. Имаме готовност да поискаме вот на доверие от Националния съвет", заяви той. „Би било безотговорно, в този момент да се подават оставки, защото това е най-мечтаният сценарий за Борисов и Цветанов, тъй като води до това ГЕРБ да са на власт", посочи червеният лидер.

„Ще се доведе до два варианта – или връчване на властта на ГЕРБ в този парламент, или нови избори, които да бъдат направени с недостатъчни гаранции за честността на вота", каза Станишев.

„Основната тема, която обсъждахме, са политическата ситуация в страната и действията на премиера Пламен Орешарски", посочи той. "Ситуацията в страната е много трудна. Смятаме, че в подобна ситуация е безотговорно да се подават оставки. Оставката на председателя на партията означава предизвикването на вътрешнопартийна криза. Абсолютно несъстоятелно се оценява тезата, че това ще укрепи правителството на Пламен Орешарски. Това няма да го укрепи, а ще доведе до връщане на ГЕРБ на власт", уточни той.

"Разбираме, че има наши членове, които са тежко объркани от сегашната ситуация. Те очакват отговори защо се стигна до тук и как ще се излезе от ситуацията. Готов съм да дам всички необходими отговори, акцентирайки върху сложната ситуация в страната", поясни лидерът на БСП.