Facebook отново тръгнаха на пазар. Този път компанията, която ще стане част от социалната платформа е Oculus VR – стартъп, който създава онлайн игри посредством технологията за виртуална реалност (augmeted reality). Обявената цена на сделката е 2 млрд. долара - 400 млн. долара в кеш и още 23,1 млн. акции на Facebook. Според цитирани данни от Forbes, съгласно условията на споразумението е предвидена допълнителна клауза за още 300млн. долара в кеш при „постигането на заложени таргети“.
Facebook купува Oculus едва месец след приложението за размяна на текстови съобщения – WhatsApp за сумата от 19 млрд. долата и почти две години след покупката на мобилното приложение за споделяне на снимки  - Instagram за сумата от 1 млрд. долара.

Oculus VR е една от най-успешните компании, успели да финансират бизнеса си чрез краудфъндинг платформата Kickstarter. Само няколко часа след старта на кампанията за финансиране производството на протитипа на Oculus Rift, събраната сума възлиза на 250 000, в рамките на 36 часа тя е достигнала 1 млрд. долара. В края на кампанията събраните средства са 2,4 млн. долара. През декември, 2013г към борда на директорите на компанията се присъединява Марк Андерсън с Andreessen Horowitz и компанията получава допълнително финансиране от 75 млн. долара, серия В.

Година и половина след старта на Oculus VR, екипът й се присъединява към Facebook.