Украинските военни ще се върнат от Крим с оръжие и вдигнати знамена, заяви новоназначеният изпълняващ длъжността министър на отбраната генерал полковник Михаил Ковал, предаде УНИАН. По-рано прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков каза, че Москва ще реши, дали украинските военнослужещи ще се върнат от Крим с оръжие или не. Според последни данни в Крим са останали не повече от 4000 верни на Киев военнослужещи.
Новият военен министър на Украйна заяви: „Те ще бъдат с гордо вдигнати флагове, с оръжие ще се върнат при нас. Аз ще направя всичко, за да оправдая надеждите на военнослужещите и целия украински народ”.

Промените в Украйна се наблюдават от разширена мисия на ОССЕ - очаква се общо 51 наблюдатели да съставят доклад за промените в Украйна, заяви ръководителят на Центъра по предотвратяване на конфликти към ОССЕ Адам Коберацки.

Междувременно Държавната гранична служба на Украйна съобщи за постоянни провокации от страна на руските военни на източната граница на Украйна По данни на началника на службата, Николай Литвин, сред провокациите са изстрелвания на безпилотни самолети, разпространяване на слухове за нарушения на един или друг участък на украинката граница. „Понякога към границата на Украйна се приближават колони истинска бойна техника, след което отново се връщат в тил”, добави Литвин пред Обозреватель.

От Москва опровергаха изявленията на Запада за засилването на руския военен контингент на границите с Украйна, предаде РИА Новости, позовавайки се на изказване на прессекретаря на президента Владимир Путин, Дмитрий Песков.
„За съжаление, Западът говори много и цитира данни, които категорично не отговарят на действителността”, заяви Песков.

Присъединяването на Крим към Русия ще има отражение и в руската Държавна дума. Броят на депутатите остава същият, но до изборите в Русия кримските интереси в долната камара на руския парламент ще защитават специално назначени депутати, съобщи РИА Новости. Парламентите на Крим и Севастопол вече са получили право на законодателни инициативи и ще имат право да внасят свои законопроекти.

Във финансовата област днес украинският министър на финансите обяви, че според изчисленията тази година украинската икономика ще се свие с 3% през 2014 годи след нулев ръст през 2013 година, предаде AFP. Очакването отваряне на европейските пазари за украински стоки ще донесе на страната печалби в размер на 490 милиона евро, предаде УНН. „Окончателното решение ще влезе в сила на 15 май. По наши оценки това ще донесе допълнителни доходи на икономиката в размер на около 490 милиона евро. Трудно е да се намерят такива пари”, заяви рремиерът на Украйна Арсений Яценюк.

Украинското правителство днес предупреди, че ще откаже да внася руски газ на обявената от Русия цена, предаде AFP. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков изтъкна, че не вижда основания за намаляване на цената на газа за Украйна.„Във връзка с това, че няма да има повече руски флот, който да се разполага на украинска територия, няма причина за подобни намаления”, заяви представителят на Путин. Двете страни продължават да преговарят за цената на руските газови доставки, която ще се прилага от 1 април. По-рано руските власти обявиха, че ще сложат край на отстъпките, които Москва дава на Киев за газовите доставки, както и за използването на военноморската база в град Севастопол, който бе присъединен към територията на Русия. Киев заяви, че няма да плаща по-висока цена от 387 долара за 1000 кубични метра газ. От своя страна, Русия възнамерява да поиска от Украйна 480 долара за 1000 куб. метра газ.

В международен план ситуацията в Украйна засяга най-вече ядрената сигурност.
„Украйна не е планирала, не планира и няма намерение да възстанови ядрения си статут”, заяви говорителят на украинското министерство на външните работи Евгений Перебийнис. Той допълни, че подобна позиция е била ясно огласена от министъра на външните работи на Украйна Андрей Дещица в Хага.

Конфликтът в Крим доведе до оставки в Киев. Представителят на временния украински президент Александър Турчинов в Крим Сергей Куницин подаде оставка в знак на протест срещу ситуацията, която според него се дължи на бездействието на властите в Киев след присъединяването на полуострова към Русия.

От своя страна, украинският министър на отбраната Игор Тенюх подаде оставка заради критиките относно действията на подчиненото му ведомство по време на кризата в Крим. При първоначалния вот на парламента оставката бе отхвърлена. По-късно обаче украинските депутати от Върховната Рада отново гласуваха и приеха оставката на Тенюх.Той припомни, че е разпоредил използването на оръжие още от 3 март.

Александър Турчинов също подаде оставка от длъжността председател на Върховната Рада. Предложението беше подкрепено само от двама депутати. Турчинов внесе сам оставката си, след като припомни, че по-рано депутати са предлагали той да бъде уволнен от председателското място.