Дъждовете през последната седмица продължават да рушат бавно и неумолимо подлеза над жп гарата, който свързва „Дружба“ с централната част на Русе.
„Живописната“ гледка започва още от горния подстъп, видя „Утро“. Пространството пред входа е езеро, което става все по-широко и дълбоко, защото настилката пропада след всеки дъжд и всеки сезон.
Следва стълбището с начупените плочки, които се превръщат в опасна ледена пързалка през зимата и кален терен до глезените в дъждовните дни.
Пътеката пред асансьора, който не работи отдавна от съображения за сигурност заради овлажняването на ел. инсталацията, е второто естествено езеро. Там при всеки дъжд се събира вода, която извира отвсякъде - от стените, от тавана, от къде ли не!  
По традиция проблемът се решава от хигиенистките на гарата, които, въоръжени с кофи и парцали, водят неравна битка с огромния гьол. Когато не могат да се справят, решението е в няколко шланга и докарана на пожар помпа, която източва водата в канализацията.
Цялата тази ужасна картинка се повтаря почти през ден в най-красивата уж българска жп гара. Друг е въпросът дали преминаването през фоайето на гарата е най-доброто решение за гражданите, защото, откъдето и да го погледнеш, е все едно да тръгнеш за работа, като пресечеш през хола на съседа. И дали по-разумната алтернатива не беше нова пасарелка например. Но тя пък струва по-малко пари и може би в това е причината.
Откакто е построен този подлез, има само проблеми. Властите ходят на оглед, обещават да търсят сметка, след това се сменят, а проблемите остават. Дежурната мантра: обектът е на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, тя трябва да дири сметка за калпавото изпълнение на подлеза! И толкова. Пито-платено в милиони левове, а резултатът са локвите, мръсотията и пропадащият терен!
Преди година и нещо кметът Пламен Стоилов дори беше заявил, че историята с некадърното строителство плаче за намесата на ДАНС. Но май и по тази линия не се случи нищо.
„За съжаление останахме само с добрите намерения за подлеза“, коментира за „Утро“ кметът Стоилов. А причината - сформираната работна група е направила геоложки снимки и e установила проблемите на съоръжението. И всичко приключва до тук. Положението в района може да се подобри, като се кандидатства пред междуведомствената комисия с проект за отвеждане на подпочвените води. Това обаче е в правомощията на областния управител, а Русе е с временно изпълняващ длъжността от 5 юни, когато Стефко Бурджиев бе освободен от новото правителство. „Това ще е един от първите проблеми, които ще поставим пред новия областен управител“, заяви още Стоилов. Фирмата, чието изпълнение е новият подлез, пък се съдела с НК „ЖИ“ и нямало как да изпълнява задълженията си. Със сигурност ДАНС е била сезирана за лошата направа на съоръжението, допълни кметът, но явно нейната проверка не е установила нередности.