20 автентични родопски каба гайди екнаха мощно по обед в Парка на младежта и буквално удвоиха публиката, която се беше събрала по традиция да слуша и гледа изпълненията от фолклорния празник „Златната гъдулка“. Двадесетте свирачи, сред тях и две млади момичета, бяха специално поканени да вземат участие в русенското надпяване и надсвирване. Те предизвикаха спонтанен възторг у публиката, която възнаграждаваше всяко изпълнение с възторжени аплодисменти, а мнозина не се удържаха и се уловиха на хоро под звуците на гайдите.
Гайдарите от Смолян прекъснаха своя звучен концерт, само за да отстъпят сцената на друга любимка на русенската публика - народната певица Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. „Обичам ви, приятели! Радвайте се на доброто и знайте, че пътят е къс, когато знаеш къде отиваш!“, каза изпълнителката на родопски песни, чиято „Излел е Дельо хайдутин“ се рее в космоса. Посрещната с взрив от ръкопляскания, певицата получи и икона от свой почитател, след което изпълни част от своя репертоар с любими на българите песни. В края на концерта зам.-кметът Страхил Карапчански връчи на Валя Балканска почетната статуетка „Златната гъдулка“.
Започнал в девет сутринта, съборът „Златната гъдулка“ продължи до късните следобедни часове. Този път сцената бе вдигната в зеленото пространство зад зала „Филхармония“, което бе далеч по-добър вариант от миналогодишното място на празника на централния площад, където палещото слънце разпръсна почитателите на народното творчество. Над 30 формации и десетки индивидуални изпълнители от областите Русе, Силистра, Варна и София показаха умения и любов към автентичния и обработен фолклор. Голяма част от тях припомниха с изпълненията си характерните за различните русенски райони песни, обичаи, наричания, обреди и празнични веселия.
Журито с председател доц.д-р Николай Ненов накрая обяви победителите. Голямата награда - Златната гъдулка за 2013 година, бе присъдена на групата за автентичен фолклор при читалище „Светлина“ в с.Сваленик с художествен ръководител Цонка Кънева. Първо място заеха представителите на читалището в с.Мечка, а второ - читалището в Средна кула. Две трети места бяха дадени за обичая „Вадене на мръви“, представен от самодейците в Мартен, и на вокалната група в село Тетово.
При индивидуалните изпълнения на първо място бе класирана Савка Маринова от Басарбово, второ място спечели Христомира Колева от Училището по изкуствата в Русе, а две трети места бяха присъдени на гъдуларите Симеон Илиев и Асен Станоев от София.