Кофи за боклук, напълнени догоре с връх, все по-често стават повод за оплаквания на русенци. Особено голям е проблемът с контейнерите за разделно събиране и по-специално с тези за хартиени опаковки. Те са обемни  и при по-силен вятър, какъвто често се появяваше през последните седмици, картоните и хартиите политаха във всички посоки.
Проблемът с разделното събиране е голям, призна пред „Утро“ зам.-кметът Свилен Иванов.

И потвърди, че жалби от граждани за препълнени с боклуци контейнери валят през последните дни. Първият сигнал получих на 28 май, каза Иванов и обясни, че след това жалбите са започнали да растат лавинообразно и са се отнасяли най-често за кварталите извън централната част на града. А след проучване е станало ясно, че напрегнатата ситуация се дължи на факта, че фирмата за разделно събиране на отпадъците „Екопак“ сама решила да увеличи периода за опразване на контейнерите. Така вместо 8 пъти в седмицата, процедурата била извършвана 6. Казах им, че ще им прекратя договора, ако не спазват условията в него, заяви Иванов. Представители на „Екопак“ са били предупредени на среща с него в петък следобед. Това всъщност е най-сериозната мярка, която Общината може да предприеме, тъй като глоби и санкции няма право да налага. До такива крайности обаче не се е стигнало и от фирмата са обещали да се върнат към стария си график и 8 пъти седмично да опразват контейнерите.
Същината на проблема с разделното събиране обаче се крие доста по-навътре в общата картина. „Фирмите имат интерес да събират по-често боклука, за да преработват по-голямо количество смет, което им осигурява повече средства“, обяснява Иванов. Големият проблем не само в Русе, но и в много общини, се оказва липсата на подходящи отпадъци за преработка и рециклиране. Една от основните причини е, че клошарите обират „качествените боклуци“ като плътен картон например, който издават за вторични суровини. Бедните хора, които така си изкарват препитанието, обаче няма как да бъдат наказани. Глоба можело да им се наложи, но те няма как да я платят. Обмисляло се дори в новата наредба за сметосъбирането, която предстои да се приеме, да бъде включена възможността „откраднатите боклуци“ да могат да се конфискуват от полицаите.
Честото палене и чупене на пластмасовите контейнери за разделно сметосъбиране също среща недоволството на гражданите. За подменянето им с нови е отговорна фирмата, обяснява Иванов. Но и тази процедура отнема време, тъй като фирмите нямат налични резервни кофи, а тяхно задължение е да инвестират печалбата си в нови. Негодувания поражда и фактът, че гражданите не виждат смисъл да изхвърлят разделно боклука си в трите отделни кофи, след като те се изсипват и смесват в камиона. Вярно е, заедно се събират, но после на лента се разпределят, коментира зам.-кметът Свилен Иванов.