Френският актьор Жерар Депардийо, който неотдавна получи руско гражданство, ще поиска и алжирски паспорт, за да му станат седем – както заявява той пред седмичника "Журнал дю Диманш".

Имам шест паспорта от страни, които обичам, бих искал да се сдобия и със седми, казва актьорът и добавя, че ще поиска от Алжир и от още други страни. Така ще избегна да кандидатствам за визи, подчертава киновездата, известен с крайностите си от всякакъв вид.

Той хвали президентът Путин, че е направил много за културата, но избягва въпроса за участничките в групата Пуси Райът, които са в затвора. Предпочита да говори за активистките на Фемен, затворени в Тунис. Според него те няма да останат в затвора, тъй като има адвокати и нещата ще се уредят.

Те са смели феминистки, които поемат отговорност за действията си. Разсъблякоха се. Никого не са убили, изтъкна актьорът.

Той защитава поведението си като изтъкна, че има право на крайности. Смятам, че отговарям на образ, който французите харесват, на бунтовник, който преобръща нещата с главата надолу, който понякога се напива. Точно този хулигански дух харесва на Путин, споделя Депардийо.

Определя се като "гражданин на света" и преди всичко като мъж, който не е остарял и главата му е на раменете. Понякога съм пиян, но пък моето пиянство е част от крайностите ми - казва той.

През май Депардийо бе съден в негово отсъствие за каране на скутер в пияно състояние. Взетата проба е дала съдържание от 1,8 промила алкохол в кръвта. Присъдата ще бъде обявена на 21 юни.