Има нещо, което ме разтревожи в този нелеп скандал, защото не мога да си представя нищо по-нелепо от такъв избор на шеф на ДАНС. Това каза пред БНР социологът Цветозар Томов.

Няма начин това решение за Пеевски да съответства, на чиито и да са политически интереси – нито на ДПС, нито на БСП, това не са толкова глупави хора, че да не знаят за какво става дума. Не можем да сложиш медиен магнат за шеф на ДАНС, категоричен е Томов.

Кой избра този човек е въпросът, който ме разтревожи, кой изобщо управлява България. Как може да се окаже, ако съм прав, че от волята на премиера, на шефа на ПЕС, на БСП и ДПС, не зависи кой ще стане шеф на службите за сигурност в България, запита Томов. Според него, всичко това изключително заплашва крехката българска демокрация. "Олигархия ли ще го наречем, какво става? Ние не знаем, излизаме на улицата. Всички са марионетки. Пеевски до преди няколко месеца обслужваше групата на ГЕРБ и се въртят всички като въртиопашки. Това е ужасът на България, институциите не работят, някакви невидими фактори се отразяват на политическите решения и принуждават политиците да вършат глупости, убеден съм. Вижте какво каканижат Станишев и Орешарски, тези цивилизовани хора не могат да кажат един смислен аргумент в защита на това, което са сътворили току-що. По същия начин същите фактори, които са назначили Пеевски, са изтеглили Пеевски. Трябва да си поставим въпроса кой управлява България и да протестираме срещу този, който управлява България, а не срещу всички партии, защото така нищо няма да постигнем", подчерта социологът.

Томов заяви, че като че ли политиката се свежда до правенето на пари. "За мен е важното, че този премиер не може да заеме институционалната си позиция, не може да решава. Това важи за всички тези подменени партии. Наистина без граждански протести и натиск, България ще загине и все повече хора започват да го усещат. Но протестът трябва да е насочен срещу самото състояние на политическата система", добави Томов. Той подчерта, че ако не се измъкнем от това положение, наистина ще се разпаднем като нация. "Ако не се измъкнем от този увреден политически елит, трябва да имаме политици, които да действат в интерес на обществото, иначе наистина загиваме", категоричен е Томов.