Къщата, в която петричката пророчица Ванга живя до смъртта си в м. Рупите край Петрич, днес отвори врати за посетители.

Така днес на Благовещение затвореният в продължение на почти 18 години дом на ясновидката стана достъпен за хилядите посетители, стичащи са в комплекса в м. Рупите на 5 км. преди Петрич. Къщата, построена през 1970 година, бе заключена веднага след смъртта на леля Ванга през август 1996 година. Приживе ясновидката, наредила се редом с Нострадамус и Едгар Кейси, завеща цялото си имущество на държавата.

Но няколко месеца след смъртта й на 11 август, близките на сестра й започнаха съдебни дела, за да придобият собствеността върху дома й. Заради това домът на пророчицата, както и къщичката, където приемаше нуждаещите й се от съветите, бяха запечатани.

На 26 март миналата година къщата бе отворена за първи път след 17 година. Бившият областен управител Костадин Хаджигаев в присъствието на служители от община Петрич им предаде по опис съхраняваните в дома на Ванга вещи. При предаването, станало възможна след 17-годишни спорове и процедурни пречки, присъства и представител на фондация "Ванга". Общината получи 1411 броя лични вещи на пророчицата, както и подаръци от признателните й българи и чужденци, които бяха описани.

След близо година, днес стана възможно отварянето за посетители на къщата на петричката пророчица. Това стана с водосвет. На него присъстваха художникът Светлин Русев, изписал храма "Света Петка Българска, Нешка Робева и други гости. Светлин Русев и Нешка Робева първи влязоха в дома на пророчицата и тази, където приемаше гостите си. Двамата приятели на Ванга бяха водени от прокурора Димитър Вълчев, осиновен от ясновидката. Така днес двете къщички на пророчицата станаха неотменна част от манастирския комплекс под планината Кожух. В района се намира храма "Света Петка", а преди мостчето, водещо към него преди 3 години бе поставена бронзовата статуя по повод 100-годишнината от рождението й.

Къщата в Рупите бе мястото, където тя контактуваше с духовете от отвъдното. Тя бе считана като врата на Ванга между този и отвъдния свят. Приживе Ванга твърдеше, че под Рупите има погребан от вулкана Кожух античен град, чийто обитатели са загинали от лавата. Способността й на медиум бе толкова голяма, че при нея идваха хиляди нуждаещи се от съветите й хора от цял свят. Феноменът Ванга бе поставен наравно с Нострадамус и Едгар Кейси.

В Петрич има още една къща-музей на леля Ванга. Там по времето на социализма ясновидката приемаше посетителите си, които предварително се записваха в общината в Петрич. Тази къща е музей от 2008 година и в нея има близо 3 000 лични вещи на леля Ванга.

Тя се установи да живее и приема нуждаещите се тук на Рупите.