Директорът на Управлението за борба с организираната престъпност /УБОП/ Роберт Шлахт заяви, че мащабната полицейска операция в Чехия, при която бяха арестувани редица политици, е приключила.

"Задържахме всички, които трябваше да бъдат задържани", каза той.

Операцията е стартирала изненадващо в сряда вечерта, защото единият от заподозрените е планирал да избяга в чужбина. Директорът на УБОП отрече действията на полицията да имат политически характер. "Нашата задача по никакъв начин не е свързана да се занимаваме с политика, с която и да било политическа партия", заяви той.

Общо са задържани седем души. Главният обвиняем е завеждащ канцеларията на премиера Петр Нечас – Яна Нагиова. По данни на УБОП тя е координирала незаконната дейност на ръководството на военното разузнаване, организирало следенето на съпругата на Нечас – Радка, също така е принудила трима депутати, които не са били харесвани от управляващата Гражданска демократическа партия, да се откажат от своите места.

Сред задържаните са също така бившият председател на парламентарната група на Гражданската демократическа партия Петр Тлухор, бившият министър на земеделието Иван Фукс, бившият депутат от долната камара на парламента Марек Шнайдер. Всички те са били част от обкръжението на премиера Петр Нечас.

Самият премиер коментира ситуацията, заявявайки, че няма да се подаде оставката. По-късно днес се очаква извънредна среща при президента Милош Земан, на която освен Нечас ще присъстват още директорът на полицията Мартин Червичка и лидерът на най-голямата опозиционна Чешка социалдемократическа партия Богослав Суботка. Президентството няма да коментира положението, докато не приключи срещата.

Операцията се осъществи в дълбока тайна, чехите научиха за нея едва вчера сутринта.

В рамките на операцията са проведени следствени действия в сградите на правителството и министерството на отбраната. Полицията е провела също така обиски в столичното кметство и клоновете на най-голямата в страната "Комерчни банк". Специалните полицейски части са влезли в трезора на банката, където са били отворени редица сейфове, конфискувани са документи, злато и скъпоценности. Финансови документи са иззети в кметството. Полицията се е интересувала от строителството на тунел в столицата и договорите, сключени с фирмите за извозване на боклука.

Тунелът "Бланка" е един от най-забавилите се инфраструктурни проекти в Прага. Неговото строителство започва в края на миналия век, на няколко пъти е прекъсвано и отново възобновено през 2007. Разходите за изграждането му достигат 1 милиард долара.