Тераса в блок „Чавдар войвода“, присъединена към апартамента като част от стая, влезе в епицентъра на ожесточена съдебна битка с Рeгионалната дирекция за строителен контрол. Оттам са издали заповед за премахване на строежа, защото не са били издадени задължителните строителни разрешения за такова преустройство.
Собственичката на апартамента и терасата е млада жена и майка. Не е ясно как се е набила в полезрението на строителния контрол, още повече, че всички блокове наоколо изобилстват със също толкова незаконни тераси. Най-вероятно е по сигнал на съседи. Нейният проблем обаче може във всеки момент да стане проблем на още хиляди. А всички тези хора със сигурност очакват напрегнато как ще приключат споровете между БСП и ГЕРБ  за възможността незаконното строителство да бъде амнистирано.
Жилището е било ремонтирано през пролетта на миналата година, но без необходимите строителни разрешения. Иззидана е стена от земята до пода на терасата, което е оформило допълнителна ниша към жилището. Най-големият проблем обаче не е толкова терасата, колкото избитата стена вътре в апартамента - между кухнята и детската стая. Според експертите това е носеща стена и пробиването е засегнало конструкцията на блока. А за такъв вид ремонт се иска проект за обследване и укрепване, както и строително разрешение. Собственичката на жилището се е постарала да направи укрепване и да предпази конструкцията, за да не пострада блокът. Но фактът си е факт - разрешение няма.
Всичко това са констатациите на РДНСК, които искат събаряне на незаконното и възстановяване на старото положение в жилището. След което собственичката може отново да направи същото, но преди това ще трябва да мине по всичките мъки: да направи проект, да плати и да получи разрешението.
Такъв е законът, отсече и Административният съд, който отхвърли жалбата й. Собственичката загуби делото, с което оспори заповедта за премахване на незаконния строеж в дома си. Началникът на РДНСК е издал заповедта през февруари и е указал, че ако не се възстановят пробитата стена и видът на терасата доброволно, ще се направи принудително от държавата. Ако и ВАС потвърди това решение, на ход ще бъдат кирките на майсторите.
Впрочем логичното решение, което би помогнало и на бюджета, е не събарянето на подобни незаконни подобрения, нито амнистията им - тя пък би накарала всички изрядни собственици да се чувстват като прецакани заради съвестта си балъци. А плащането - с лихвите и санкциите. Така хем няма да се събаря готова сграда, хем държавата ще си прибере своето, хем нарушителят ще е наказан. Само че такъв проект няма.