АМИ, здравейте, скъпи кримчани! Радваме се да ви видим. И в първите редове на нашето писмо да ви поздравим с това, че сте участвали в последния референдум в живота си. Повече такива волеизявления няма да имате. Повече няма да избирате - нищо и никога. Даже цвета на бордюрите в родния си двор. Запомнете това веднага.
Второ, можете да се сбогувате с телевизията си. Довиждане, преки предавания, токшоу и обсъждания. Здравей, мръсотия, трупове, дебили, тъпи шеги.

Трето, наборната армия. Това е изцяло отделна тема. За 23 г. окупация вие, разбира се, вече сте забравили какво значи да взимат децата ви войници. Няма нищо. Ще си припомните. А особено ще си припомните, когато децата ви в нашата - сори, сега вече във вашата, армия започнат да умират от болести, от които никой в света не умира през последните 100 г. От пневмония например. След кримския климат да служиш чак в Кунашир (най-южния от Курилските острови - б. р.). А, да, и надписът "Кавказ-сила" изглежда добре на обръсната глава.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1,20 до 4,80 лева - вече и с SMS

Между другото, запишете си веднага това адресче: http://mright.hro.org/
Това е Фонд "Право на майката", който от 20 г. се занимава с помощ за семействата на загинали военнослужещи. За миналата година фондът е помогнал на семействата на 2465 загинали военнослужещи. От тях 20% са самоубийства, 20% довеждане до самоубийство, 15% от заболяване и 5% от побой.

А, да, инвалидните пенсии на войнишките майки, отпускани като компенсация за загубата на главата на семейството, в Русия се равняват на 40 долара. Правилно чухте. И ще ви трябват години, за да ви я отпуснат. Добре дошли в нашата съдебна система. Въобще, разговорът за съдебната система е дълъг, само ще ви напомня: разпалването на омраза, оскърблението на чувствата на вярващите, оправданието на тероризма, екстремистките изказвания, клеветата - всичко това са углавни престъпления.
Отричането на историята, блокирането на пътя на гражданите, несанкционираното събиране на повече от петима души, аморалното поведение - всичко това и още много, много други са административни престъпления.

Е, с нашите казаци вече сте се запознали, доколкото разбирам. Красавци са, нали? Е, нищо, нищо. Ама вие не сте видели поповете ни.

При нас, впрочем, понастоящем тече федерална програма за повишаване на духовността и за скрепяването на духовните връзки. Под лозунга "Да вмъкнем черква във всяка празнина". Така че там, където сте си мислили, че до вас ще има детска градина или транспортен възел - ще си имате черква.

Освен това нашата дивизия "Дзержински" вече проведе учения на тема "разгонване на тълпи недоволни пенсионери" преди около пет години. Струва ми се, че те с радост ще предадат опита си на вашия "Беркут".

Е, за такива дреболии като отнемането на най-апетитните парчета земя под дворците и извънградските домове, промяна на бизнеса - край! - събарянето и изгарянето на жилищни блокове при строителството на търговски центрове и пр., и пр., няма да говоря.
За данъчните, санитарно-епидемиологичната инспекция, пожарникарите, прокуратурата, следствения комитет, ФСБ-ейците, администрация и пр., също. Казват, че там се изхранвате от туризъм, нали? Е, нищо, нищо. При нас това се казва "да мачкаш бизнеса"
Нищо. Ще се приспособите.

По отношение на туризма. Там си имате частни хотелчета, нали? На първа линия на плажа, нали? В Крим? Е, не е беда, не е беда.

Като се замислиш - няма да имате вече частни хотелчета на първа линия. Но каква само ще бъде дачата на Ткачов (губернатор на Краснодарския край в Югозападна Русия, с малки прекъсвания от 2000 г. насам, кара пети мандат - б.р.)! Дачата на Шойгу (дългогодишен министър на извънредните ситуации, сега министър на отбраната - б.р.)! Дачите на всичките сенатори! Дачите на всичките депутати! Дачите на всичките ФСБ-ейци! След тях на цялото следствие и на цялата прокуратура! Какви яхти ще се паркират там при вас на частни кейове!

С какви огради ще затворят вашето море! Всички проклети бандеровци ще ви завидят. А на вас ви стига и градският плаж в Севастопол.

Между другото, препоръчвам ви също така да научите фразата "Много сте, а аз съм сама" за Пощата на Русия, обслужване на едно гише, Сбербанк, Пенсионен фонд, социално осигуряване - всичко това вече е ваше. Поздравявам ви.

А, да. По отношение на Сбербанк. Отново сериозно ви провървя - при нас върви поредният кръг пенсионна реформа. Как се изчисляваха тези пенсии преди, никой не разбираше, а сега вече съвсем никой не разбира - поне ще ги има ли, или няма да ги има.

Впрочем научете още два термина. КТО - това е контратерористична операция, и "хексоген". Това е важно. Това е наистина важно. И се постарайте отдалеч да избягвате места със струпвания на хора, гари, летища - особено гари и летища - автогари, пазари, концерти и т.н. На летището идвайте около три часа по-рано.

С милицията по-добре не се шегувайте Постарайте се да не носите брада. Изсветлете си косите. Джобовете си обръщайте и давайте да ви пребарват при поискване. От вкъщи никога не излизайте без документи.

И не забравяйте за санкциите от нашите международни приятели, т.е. сега вече врагове. Вие сега сте Русия. Това е за дреболиите. Накуп: Митингите в Русия са забранени.
Съпротивата при незаконните арести и незаконното задържане е забранена.
Самоопределението на нациите е забранено. Излизането от състава на Русия е забранено. Сепаратизмът е забранен.

Осиновяването на деца от чужденци е забранено.
Пропагандата на хомосексуализма е забранена.
Концертите на Мадона и "Океан Эльзы" (украинска рок група - б.р.) са забранени.
Несанкционираните плакати са забранени.

Тв каналът "Дъжд" (големите руски тв оператори "по нареждане отгоре" спряха да го излъчват след анкета със зрителите дали не е било по-разумно да се предаде Ленинград на немците - б.р.) е забранен.

Онлайн парите ще бъдат забранени до дни.
Цените в Москва са точно два пъти по-високи, отколкото в Киев. За всичко.
А, да. Най-после. Алкохолът у нас (а сега и у вас) - също е забранен от 11 вечерта до 8 сутринта. Знаете, сух закон.

Аркадий Бабченко

Мнението е побликувано първо в сайта Сноб. Авторът е независим руски журналист, създател на проекта "Журналистика без посредници". Работил е за издания като "Московски комсомолец" и "Новая газета". Като донаборник и като професионален военнослужещ е участвал и в двете войни в Чечня. Като военен кореспондент е отразявал войната между Русия и Грузия през август 2008 г. Арестуван е при протести в Москва, както и на площад "Таксим" в Истанбул - и то с еднакви обвинения, че е "чуждестранен шпионин".