Бъдете инициативни и иновативни, правете малки крачки, но реални, е съветът на Николай Ангов от Българската агенция за инвестиции към бизнеса, който в рамките на организираната от Асоциацията на дунавските общини дискусия беше вчера в Русе. Съветник на служебния министър на икономиката Асен Василев, той бе категоричен, че за да се задвижи икономиката, е необходимо предприемачите да се доверят на инициативни хора с идеи. Според него няма нужда от скъпоплатени консултанти, по-добре е да се заложи на хора със свежи идеи, които искат да се докажат.
Българският бизнес няма как да конкурира ниските китайски цени, той просто трябва да се ориентира към експортни производства, като залага на високо качество с висока добавена стойност, каза още Николай Ангов. И добави, че докато държавата и общините могат да разчитат на европейските програми за реализиране на инфраструктурни проекти, то фирмите не бива да се фокусират основно в тях.
Николай Ангов сподели, че в момента в програма „Иновации и конкурентоспобност“ има условия, които вместо да помагат на бизнеса, му пречат. Една фирма например иска да си купи някаква машина от Италия, но докато дойде одобрението минават 6 месеца. Междувременно може да се окаже, че същата машина би могла да се купи от Германия по-евтино, но промяна не се разрешава. Ако искаш германската машина, трябва отново да подадеш документи, да чакаш още 6 месеца, а това е загуба на време и пари.
Еспертът разкритикува още безбройните регулаторни режими и мудността на администрацията. Според него нашата икономика страда и от факта, че администрацията и бизнесът нямат неформални контакти. Разбира се, не в корупционен смисъл. Николай Ангов препоръча отворени срещи на местните власти с местните фирми, идентифициране на проблемите и търсене на пътища за тяхното преодоляване. Лобизъм не е лоша дума, той може да бъде добър, когато не става дума за интересите на една фирма, а за интересите на бранша, каза още представителят на Българската агенция за инвестиции.
За разлика от мнозина други експерти, които смятат, че липсата на модерна инфраструктура спъва бизнеса, Николай Ангов твърди, че това само отчасти е така. Убеден е, че ако бизнесът е силен, той би могъл да притисне държавата и тя да направи например необходимия път. А за да постигне тази сила, местният бизнес трябва да се концентрира в търсене на външни пазари. Ако един чужд продукт струва по-евтино от нашия, това не означава, че ние трябва непременно да се стремим да понижим и нашата цена. По-добре би било да потърсим друго решение - като се наложим с качество и нов бранд, каза в заключение Николай Ангов.