Не е възможно ситуацията в Украйна да се реши без извършване на широкомащабна конституционна реформа. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров на срещите си с държавния секретар на САЩ Джон Кери и украинския външен министър Андрий Дешчица, предаде Интерфакс.
„Нужна е широкомащабна конституционна реформа с участието на всички региони“, каза Лавров пред журналисти в Хага.
„Не можем да наложим това на украинските ръководители, но такава е нашата оценка на ситуацията“,
подчерта ръководителят на руската дипломация.
„Говорих за това с и.д. външен министър на Украйна, който помоли за тази среща, и изложихме стъпките, които назначените от Върховната рада ръководители трябва да предприемат, за да организират най-после нормален общонационален диалог“, каза руският външен министър.
Русия не възнамерява да използва военна сила в източните и южните области на Украйна,
уверил още Лавров.
Според него обаче Украйна е трябвало да изчака „по-легитимна” ситуация да подпише споразумението за асоцииране с ЕС.
Руският първи дипломат изразил удивление от това, че Киев е подписал политическата част на споразумението преди формирането на новите органи на властта в резултат на предсрочни президентски избори, които трябва да се проведат на 25 май.
По думите му подписването на подобен документ от „напълно легитимни власти“ би било по-етична стъпка.
Украинският министър Адрий Дещица е изразил
протест във връзка с решението на руската страна да анексира територията на Крим
и заявил, че Украйна ще продължи да разглежда полуострова като неделима част от своята територия.

Лавров се срещна с Дешчица в рамките на срещата на върха за ядрената сигурност в Хага. Срещата е протекла на четири очи, съобщиха от руското Външно министерство.
Това е най-високото равнище на дипломатически контакт между двете страни от началото на кризата в Украйна.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази силно безпокойство от масовото разполагане на руски войски по границата с Украйна и призова Москва да води диалог, съобщи високопоставен представител на Държавния департамент, цитиран от Ройтерс.
Кери също така е насърчил руснаците да деескалират ситуацията и е посочил, че може да последват нови санкции ако Русия продължава да изостря напрежението.
Със смазването на протестните настроения в Източна Украйна
ще се заеме частната военна компания „Грейстоун“, твърди руската държавна информационна агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на анонимен източник от украинските сили за сигурност.
Според източника на ИТАР-ТАСС такава била позицията на временно изпълняващия длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов, допълва същият източник.
Тъй като според украинските власти управленията на службите за сигурност в източните райони не са способни да потушат протестните настроения и да неутрализират лидерите и активистите на проруското движение, с това трябва да се заемат наемници. Идеята по-конкретно била на олигарсите Игор Коломойски и Сергей Тарута, назначени за губернатори на Днепропетровска и Донецка област, допълва ИТАР-ТАСС.