Наложените лимити за специалисти и специализирани изследвания са наложени от НЗОК, те не са в правомощията на Министерство на здравеопазването. Това не е най-добрият регулиращ механизъм. Хората имат правото да бъдат недоволни, защото техните здравни осигуровки са в тази каса. Незаконно е в тази ситуация пациентът да плаща. Още днес министерството ще се намеси и ще извикам д-р Пламен Цеков. Това заяви д-р Таня Андреева в сутрешния блок на ТВ7 по повод изчерпаните лимити за направления.
Попитана дали ще уволни д-р Цеков, тя заяви, че е готова да обсъди варианта той да бъде освободен. Все пак директорът на НЗОК се избира от Народното събрание, каза още тя. Имах среща с членове на НЗОК и те са много притеснени, че в следващите 3 месеца Касата може да не издържи и да не може да плаща нищо. Обещанието на д-р Пламен Цеков е, че ще се отвори лимитираният резерв на Касата, но и това няма да е достатъчно, каза тя. По думите й предишното правителство си позволи грубо да отклонява средства от Касата, това е законово нарушение и трябва да бъде прекратено веднага. Когато се плаща едно лечение, то трябва да се контролира дали е целесъобразно, колко е качествено и за какво точно се плаща. Що се отнася до затварянето на болници, Андреева заяви, че се надява да не бъде затворена нито една. Ние ще седни и ще изготвим един списък от здравни заведения, които не могат да функционират без помощ от държавата.
Подобен списък е имало до 2001 година и той ще започне да функционира отново. Връщаме субсидията за малките болници в труднодостъпните места, заяви още здравната министърка. На въпрос дали в Девин ще има болница, Андреева е категорична, че есента в града ще заработи болницата, но тя няма да е в същия обем на дейност. Проблемът в Спешната помощ е много по-сериозен, отколкото мислех. Има малко хора и взимат малко пари. Основният проблем е и, че не могат да специализират. Всеки един човек има нужда да се реализира професионално.
Що се отнася до доходите - има начини те да се повишат и ще се говори постепенно в тази посока, каза Андреева. Таня Андреева заяви, че ще има трима заместници, но не знае още кои ще са те. Тя каза още, че за момента не се предвижда намаляване на ДДС-то на лекарствата. Политиката ни за цените на лекарствата е да се въвеждат на пазара генерици - по-евтини еквиваленти на скъпоструващите лекарства.