Правителството е разписало необходимите за тази година 6 млн. лева за дофинансирането на общо 51 малки болници по методиката за спешната помощ, изработена съвместно с НСОРБ и здравното министерство.
Това заяви днес в град Кърджали министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева, която преряза лентата на изцяло обновените ОАИЛ и отделението за еднодневна хирургия в местната многопрофилна болница.
Министър Андреева отказа да коментира мрачните прогнози на своята предшественичка за предстоящ фалит на системата на здравеопазването, но предупреди, че поради некадърното й управление НЗОК скоро ще се превърне в платец само на медикаменти, не и на медицински практики.
ГЕРБ нанесе тежки рани върху имиджа на лекарското съсловие, от трибуната на парламента се произнасяха недопустими присъди, припомни д-р Андреева.
Тя заяви, че здравното ведомство ще упражнява контрол и върху Съвета за реинбурсация на лекарствените средства, освен че ще провежда лекарствената политика.
По отношение на изпадналите от здравноосигурителната система министърът подчерта, че ще настоява всички осигуровки да бъдат изплатени, за да бъде достъпно здравеопазването за всеки.
Има дискусия за криминализиране на неплащането на парите за здраве, но не трябва да се прибягва към толкова краен подход, посочи тя.
Министър Андреева разгледа обстойно резултата от амбициозните проекти на болничната управа за модернизиране на две от особено важните отделения – ОАИЛ и за еднодневна хирургия, финансирани от бюджета на здравното ведомство с 1 023 600 лева.