„При нас също живее човек, който е психично болен и агресивен! Никой не взима мерки да бъде въдворен за лечение! Страх ни е, че може да сме следващите след Лясковец!”, изригна жена от Белослав. Жителите на градчето от години са нащрек заради агресивен местен луд, който живее в блок 1 в квартал „Младост”. Попаднали на шокиращата новина за Лясковец, всички настръхнали и си задали въпроса: Може ли той да е следващия „Кървав Петко”?. „ШОУ” разрови белославската история, в която главни действащи лица са „бръмнал” бивш преподавател, начална учителка и нейното семейство. Ето какво видя и чу репортер на народното издание, който успя да издири всеки един от участниците в белославския психотрилър:
Шизофреникът Станчо Станев 24 часа в денонощието не дава мира на Златина Коева, съпруга й Лъчезар и техните две деца. Неведнъж 67-годишният психично болен мъж ги заплашвал, че „ще ги изколи и затрие”. Обсебен от своята комшийка Златина от мига, в който се нанесъл заедно с възрастната си майка в гарсониерата на първия етаж в блок 1, вход 2, Станчо я подложил на безспирно шпиониране, скандали и... закани за убийство. Тормозът започнал преди 22 години, когато Колева била все още мома и живеела сама в апартамента над гарсониерата на Станчо. През годините стресираната жена пускала десетки жалби до институциите, събирала подписки за изселването на психопата и въдворяването му в лудница, но нищо не било в състояние да сложи точка и край на кошмара. Не намерила друг вариант да реши проблема си, преди 2 години тя и семейството й се принудили да... напуснат апартамента си!

„ШОУ” успя да издири дългогодишната начална учителка в местното училище, която се оказа, че се е преместила в съседния блок 2, където живеели родителите й, преди да починат. И това обаче не спряло тормоза на лудия Станчо. „Гледаме с децата по телевизията за трагедията в Лясковец и си викам:

Да не стане и при нас тука така...

Дано някой ме чуе и вземе мерки, защото така, в страх, не се живее! Че децата ми се страхуват да купят един хляб! Това е психически тормоз!”, започва емоционално разказа си Коева. Тя и съпругът й се чувстват безсилни да решат проблема си и не се чувстват в безопасност, защото, въпреки редицата жалби, съдебни дела и спорадичното привеждане на шизофреника Станчо в психиатрията за по месец-два, „най-ценният” съвет, който получили от компетентните власти, бил: „най-добре се изселете”. „Ние и да го направим, той може да нарочи други. И те ли ще трябва да се изселят?!”, намесва се в разговора съпругът Лъчезар.

Още преди години на всички съседи направило впечатление, че от гарсониерата на майка и син Станеви се носели писъци, като според съседите Станчо редовно биел възрастната жена. Златина също споделя, че е чувала крясъци. „Когато се ядоса, той вика, блъска, чука, хлопа... Това в продължение на години. В един момент започна по всяко едно време на денонощието да ми звъни на вратата - 2 часа посред нощ, сутринта в 5, в 6 часа, следобед – абсолютно по всяко време, когато се сети!... И така вече повече от 20 години”, разяснява стресираната учителка и добавя: „Имало е случаи, в които стоя и гледам телевизия след полунощ дори и виждам как бравата на външната врата се навежда надолу! Кошмар!”, разкрива още тя.
Дори когато се омъжила за Лъчезар, тормозът не спрял.

А ескалирал в нещо по-уродливо

Станчо започнал редовно да прави нови набези до втория етаж и сипел обвинения, че му е наводнила апартамента, настоявал да влезе в банята... Изобщо - психопатията му започнала да избуява и да се разкрива с все сила. Шизофреникът вече съвсем нескрито търсел контакт с жертвата си, като не се притеснявал от останалите комшии да я следи, да я причаква и да я гледа втренчено с часове наред.

Започнал да думка на вратата й, да отправя неадекватни обвинения и да сипе заплахи. „Стига си ми влизала в къщата! Ти какво търсиш в моята къща, аз имам семейство, разваляш ми семейството!”, нареждал психарят, който от години, след смъртта на майка си през 2000-та, живее сам като отшелник в гарсониерата си. „Понякога, когато е в криза, мята телевизора, хвърля чинии от прозореца”, разкрива още изтормозената учителка. Ситуацията с годините съвсем загрубяла, като се наложило Лъчезар да дава „нощни дежурства”, тъй като тормозът и опитите да се влезе в апартамента им продължили. „Едва се издържа! Този човек въобще не е добре, психопат!

Вече 20 години тормоз! Най-много се страхуваме за децата. В началото тях ги нямаше, но сега... вече наистина е нетърпимо, защото те живеят в страх!”, категоричен е Лъчезар. Мъжът е имал и челен сблъсък със Станчо, за когото той и Златина казват, че, въпреки годините си е учудващо здрав, жилав и силен. „Веднъж Лъчезар се прибираше и го засече на вратата. Точно тогава бях отворила за пореден път на блъскането на Станчо и бях решила да му се сопна. Мъжът ми, като го видя, също реши да му се скара.

И тогава опитахме юмруците му!

Станчо започна да обижда, да заплашва как „ще ни убие и заколи”. И тогава Лъчезар не издържа и го блъсна по стълбите. Станчо залитна и аз се изплаших, викам си - ще падне, ще му се случи нещо, и тогава Лъчезар ще влезе в затвора, а не той”, разказва Златина. Станчо останал здрав. Но не и те. Психясалият мъж се нахвърлил върху тях и им теглил жесток побой с юмруци и ритници, като даже раздрал до кръв ръката на Коева. „Разтреперих се, децата се разкрещяха, беше кошмар! И тогава дойде полицията, заедно с линейка. Сложиха му усмирителна риза и го прибраха в психиатрия... После разбрахме от сестра му, че бил наредил едни ножове в кухнята си, с които смятал да ни коли!”, разкрива още Лъчезар.

„Той, като си слага инжекциите, си е нормален мъж, с когото се говори нормално. Но работата е там, че отказва да се лекува и да ходи на прегледи. Сега всички се плашим от него, особено като го виждаме с безумния му поглед, брадясал и запуснат...”, коментира живеещ във входа на Станчо. „Един път съвсем гол идва и започва да дърпа майка ми и да я разпитва за мен и да ме заплашва. Тя се върна цялата разтреперена, стресирана. Беше хванал и баща му на улицата. Издебнал го и го сграбчил за ръката. И започнал да му крещи:

Твоята дъщеря ще я хвана, ще я убия, ще я заколя... Няма да ви кажа, че майка и татко починаха от рак! Не знам дали е от стрес или какво, но фактът си е факт!”, разказва още Коева. След този случай тя вече хукнала да пуска жалби и се свързала и със сестрата на Станчо – Радка. „Влезе ми в положението, съгласи се и направи постъпки, за да влезе той за принудително лечение. Имаше даже дело във Варна, като съдът разпореди Станчо да постъпи в психиатрията. Стоя обаче там 2-3 месеца и след това – старата песен на нов глас”, обяснява изстрадалата учителка.

Сестрата на психаря – Радка, сподели пред „ШОУ”: „Брат ми наистина може би от над 20 години се заяжда със Златина. Аз бяха отишла да му занеса храна. И той ми вика: „Слушай, слушай! При курвата горе има някой мъж! Гледай как скърца леглото”. Аз слушам, нищо не чувам. Викам: „Станчо, така ти се струва”. После й обясних на Златина и й се извиних”, разказва пред наш репортер роднината на Станчо, която, освен себе си и него, гледа и болен мъж с 4 байпаса.

След като Златина се изместила и с кански усилия гледала да не се набива в полезрението на Станчо, той си нарочил друга жертва, разкриват съседи. Забелязал я, като слизала от автобуса, и след това със седмици я следял навсякъде.

Сестрата Радка: ОТ 40 ГОДИНИ Е ТАКА!

„Брат ми от 40 години е с това заболяване – шизофрения непрекъснат процес, както казаха лекарите”, разказва сестрата Радка, която склони да говори единствено пред „ШОУ”. За Станчо тя споделя: „Много е умен, много е начетен. Не ще обаче да се лекува. Като си взема лекарствата и си бие инжекциите, е добре. А е такъв инат, че като каже – не, няма да се лекувам, и Аллах да слезе на земята, не може да го разубеди”, обяснява Радка. По думите й болният трябвало на всеки 15 дни да си бие инжекциите, но от година и половина не го правел. Принципно не бил агресивен, но от известно време започнал да си пийва и ставал непоносим, болестта му се обостряла.
Радка разказва, че още като малък Станчо получил жесток комплекс за малоценност – окапала му косата, което тя счита за началото на развитието на болестта му. „Той туй нещо го изживя много тежко. Едно заболяване имаше, изпада му косата и не поникна. Беше малко дете – на 3 години и половина, когато заедно с друг деца се изкъпахме в един гьол и много деца от селото получихме пъпки на главите.

Това се лекуваше със загряване на главата, опадваше ти косата и после поникваше. Мене ме приеха в болницата, там ми правиха нагревки, оскубаха ме и след 40 дена дойдоха да ме вземат. Да, ама Станьо нещо не го лекували като хората и не му поникна коса повече. И ето ти опропастен живот!...”, разказва 73-годишната Радка. Независимо от това, брат й влязъл в университета и бил отличен студент. Затворен в себе си, но много ученолюбив, станал отличник на курса. „На три места го приеха – Военното училище във Велико Търново, университета там и в МЕИ. Той избра да стане учител”, разказва сестрата. Всичко било добре, докато не се явил на практическия държане изпит, когато трябвало да преподава на дванадесетокласници урок пред комисия от доценти и професори.

Показал забележителни знания. „Той с тая гола глава имаше комплекс за малоценност. Все с една шапчица ходеше. Но като започнал да преподава урока, комисията била готова да му постави отлична оценка. По едно време обаче една ученичка на първия ред се изпуснала подигравателно:

„От тоз гологлавия да не очакваш!...”. И тогаз се стъписал Станьо, обляла го пот, казал: „Колеги, аз съм дотук!”. И изхвърчал навън”, разказва Радка. Чак после Николай, деканът, той ни е роднина, ми разказа, че Станьо му признал, че било заради подигравката”, спомня си възрастната жена. Станчо не се дипломирал, но му издали една бележка, че може да практикува професията. Назначили го за даскал в Силистренски окръг, откъдето е родом. „Тук ходи, там ходи - 13 години избута и това беше. Не знам махна ли се или го махнаха...”, разказва още Радка. И добавя, че покрай брат си и снаха си той се запознал и с една много хубава жена, която му станала съпруга. „Станчо имаше една прекрасна жена, тя го взема болен. Ходеше в психиатрията да го гледа и пак не се отказа да се оженят. Викаше: „Тръпката ми е голяма, нищо, че е болен”. И се ожениха. Направихме сватба, ама скоро след това се разделиха. Той беше виновен...”, разказва Радка. И добавя, че били заедно само две години, като през това време им се родил син. Тя добре си спомня и защо не потръгнал бракът на Станчо – бил патологично ревнив.

„А каква хубава женичка му беше Лилито, бяхме като сестрички двете. А как уважаваше майка ни и баща ни... Той обаче я изгони направо. Напердашил я един ден и тя заминала... Ами няма да стои там, я! Абе... съдби...”, тъжно заключава възрастната жена. Всички подозрат, че фиксацията му към комшийката Златина идва точно за това, че я припознава с бившата си съпруга, която също е била учителка.


Радка разкрива, че се била заклела пред ковчега на баща си да не изоставя Станчо и болната си майка. „Баща ми умря на 62 години. Не можа да издържи – хубавото ми дете, хубавото ми дете... Ние сме 3 деца, но той него знаеше, защото беше много умен. Пък сега е станал... Опропастен живот. Господ му дал акъл, пък после му го взел и го оставил да живее като куче...”, заключава Радка.
След трагедията в Лясковец тя се опитала да постресне брат си и му разказала какво се е случило. „Станьо, ти знаеш, че си болен човек, имаш малко неугледна физиономия, всеки се плаши, като те види”, му казах. Обясних му, че в Лясковец един такъв човек, който бил на самолечение, заплашил да убие някакви деца, отишли да го арестуват, за да го заведат на лечение, а той извадил оръжие и убил един полицай. И той вика: „Туй са измишльотини!”... Нищо не го плаши!... Мисля вече да ходя при кмета да говоря да го приберат на лечение – за един-два месеца, да му се възвърне това състояние, дето го крепи с инжекцията”, обяснява възрастната жена.

Психопатът Станчо Станев: ЗЛАТИНА ВДИГА СКАНДАЛИ НА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!

Репортерът на „ШОУ” успя да достигне и до самия Станчо Станев. Упоритото седене пред врата на гарсониерата му и увещаването да се покаже даде резултат. По едно време той се показа от апартамента си с торбичка боклук в едната си ръка. Последван до контейнера за смет, Станчо склони дори да разговаря. „Ма вие вярвате ли й?! Тя е известна не у Варна, а в цял свят е известна!”, бе реакцията му на въпроса как ще коментира това, че подлага на тормоз Златина Коева вече 22 години. „Е, вие що й хващате вяра на нея!? Тя прави скандали не от 20, а от 50, даже от 60 години! Прави скандали на цяла България!”, е позицията на социопата.

Проверка на „ШОУ” в Районен съд-Варна показа, че Станчо Станев действително е освидетелстван. През 2006 година е имало частно наказателно дело с предложение за лечение. Тогава той не се явил, но през март бил вкаран принудително в лудницата в село Карвуна, където престоял 3 месеца.

Орлин ФИЛИПОВСКИ, БЛИЦ