Новозагорската адвокатка Мариела Стефанова получи условна присъда от Бургаския окръжен съд за измама.

Юристката натопила прокурорка от Сливен, че иска подкуп и свила 2500 лева от свой клиент. Парите уж трябвало да даде на обвинителката, за да се потули делотоq посочва Флагман.

Заради това Стефанова бе призната за виновна в измама и осъдена на 1 година условно с 3-годишен изпитателен срок. Наказателният кодекс предвижда от 1 до 6 години затвор, но съдия Пламен Синков се смили заради чистото й съдебно минало.

Според обвинителния акт през периода февруари-март 2013 г., в Нова Загора, адвокат Стефанова е поискала от подсъдим сумата от 8 000 лв. Тя му обещала да въздейства на прокурорката по делото му в Сливенския окръжен съд да го прекрати.

Стефанова била ангажирана със защитата на подсъдимия, срещу когото имало обвинение за разпространение на наркотици. Адвокатката започнала да иска суми за подарък на прокурорката с мотив клиентът й да не бъде осъден.

Защитник на Мариела Стефанова бе бившият вътрешен министър от кабинета „Костов”/1999-2001 г./ Емануил Йорданов.

Ето и историята: Мариела Стефанова била ангажирана като защитник на К.Н., срещу когото било повдигнато обвинение за наркотици през февруари 2013 г. Платен й бил хонорар от 300 лв.

При втората среща среща адвокатката казала на подзащитния си, че ще посети и разговаря с прокурорката В.Б. от Окръжна прокуратура - Сливен, за по­нататъшния ход на делото и „как ще се процедира с него”.

След няколко дни съобщила по телефона, че „работата с прокурор Б. е уредена и по тази причина трябва да даде 500 лв.”. Клиентът платил тези пари в рамките на още два-три дни. Скоро той получил призовка за явяване на делото на 21 февруари 2013 г.

Адвокатката Стефанова му позвънила и го повикала на разговор. След като отишъл в нейната кантора, тя му заявила, че трябва да й даде 1 500 лв. за „подарък” на прокурорката Б., която ги е поискала „за да оправи нещата”. Момчето споделило с баща си за исканата сума и заедно събрали парите.

След като той предал на адвокатката тези 1 500 лв., тя му казала, че първото по делото заседание ще се отложи, поради това, че тя има други ангажименти.

На 27 февруари Мариела пак извикала подзащитния си в кантората си. Тя му казала, че сумата от 1 500 лв. е малко за такова тежко престъпление и че „тарифата” на прокурорката Б. за такива дела е 8 000 лв. Обяснила им, че тази сума ще се даде, за да не влиза той в затвора, тъй като „делото е сложно, че няма да се размине с условна присъда, а ще лежи”.

К. отговорил, че няма тези пари и тогава адвокатката му обяснила, че трябва да си намери болничен лист, въз основа на който да се отложи делото пак докато не намери парите.

Момчето тогава се усъмнило, че прокурорката иска парите и споделил за исканата сума от 8 000 лв. с баща си. Родителят му бил по това време служител на КАТ. Той казал, че не е възможно тези пари да се искат за делото, че това не е нормално и от свой приятел намерил диктофон, който дал на сина си да запишат следващия разговор с адвокатката.

На 28 март 2013 г. баща и син отишли в кантората на Мариела Стефанова и започнали да говорят за делото, като той включил диктофона. По време на разговора тя го питала дали е намерил болничен лист за отлагане на следващото заседание и той казал, че ще го има на 1 март.

Обяснила им, че 1500 лв. са малко за такива дела и, че ще се срещне с прокурор Б. да говори за точната сума, но на този етап са необходими 8 000 лв., като в тази цифра влизат вече дадените 1 500 лв.

След като излезли от кантората бащата после се срещнал със свой познат адвокат му разказал за исканите от суми за подарък на прокурорката. Адвокатът го попитал коя е прокурорката и след като разбрал казал, че „ако прокурор Б. знае, ще я навре в....”. След този разговор катаджията решил да се срещне лично с прокурорката Б. и да й сподели за исканите от Мариела Стефанова суми от нейно име.

Няколко дни след това, в кабинета на прокурорката влязал бащата и й се представил. Разказал за исканата от нейно име сума от 8000 лв. от адвокатката, за да не влиза сина му в затвора.

Когато бащата разказал това на прокурорката, тя веднага подала сигнал до окръжния прокурор на Сливен. От своя страна той сигнализирал ДАНС - Сливен.

На 1 март бащата предал на разследващия полицай 1000 лв. - 50 броя банкноти с номинал 20 лева. На банкнотите бил извършен оглед, били описани и фотографирани и отново върнати.

Същия ден вечерта Мариела Стефанова позвънила на клиента си и му обяснила, че иска да се видят на следващия ден – събота, 2 март, около обяд, за да говорят по делото и да вземе болничния лист и сумата от 1 000 лв., която да даде на прокурор Б.

Момчето предупредило полицаите. По време на предаването на парите била проведена специализирана полицейска операция и адвокатката спипана с белязаните банкноти.

Защитникът на Стефанова – Емануил Йорданов пледира, че срещу адвокатурата в Сливен е предприет кръстоносен поход от анонимен служител на ОД – МВР Сливен.

За по-малко от година имало три такива дела, образувани срещу адвокати.

"Сигурно е, че диктофонът е използван в нарушение на закона и с това е извършено престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК. Измама няма, ако адвокатът разговаря с клиента и прокурора за споразумение. Такова може да бъде сключено не само в досъдебното производство, а и в хода на съдебното следствие. Платените от свидетеля пари са за адвокатския хонорар на подсъдимата, който не може да бъде договарян под минималните размери в Наредба №1”, обясни Йорданов пред съда.

Подсъдимите често използвали такива похвати – опитват се да се представят за жертва на престъпление, като по този начин облекчават своето процесуално положение.

„Осъдителна присъда би стимулирала Сливенската окръжна прокуратура да продължи с порочните практики в нарушение на закона”, заяви Йорданов.