Виненият дегустационен център във Велико Търново се намира на Самоводската чаршия. Той започва да функционира в края на 2019 година. Съфинансирането му е по трансграничната програма „България-Румъния“. Две са партньорските неправителствени организации. От българска страна е Националната винарска асоциация, а от румънска страна е организация от Крайова, която се занимава с различни социални дейности, разказа за БТА Станимир Стоянов - председател на Съюза на енолозите в България.
Средствата са в размер на близо 500 хиляди евро. Мястото не е избрано случайно - това е реконструирана стара изба по пътя на туристите, минаващи през старата столица. След ремонтните дейности и обособяването на залите за обучение и дегустации, са извършени множество обучения за български и румънски младежи, които имат интерес към винопроизводството от лектори от двете държави.
Центърът е място за представяне и популяризиране на местните вина от района на Велико Търново и Централна Северна България, посочи Стоянов. Идеята на Националната винарска асоциация е чрез създаването на подобен център да бъде повишена винената култура на местните винолюбители и на туристите, които идват в региона, които стават посланици на местното вино както в страната, така и извън България. Шест години по-късно резултатът е, че имаме много туристи и винолюбители, желаещи да получат дегустационни умения, подчерта той.
Десислава Витанова от Сдружение „Национална винарска асоциация посочи, че дейностите, реализирани чрез проекта, са устойчиви и се надграждат. Част от тях е нов проект, в който като оперативна група се включват земеделски производители, винопроизводители и специалисти от Университета по хранителни технологии в Пловдив за разработването и селектирането на местни дрожди от българските сортове, а идеята е те да се запазят и развият. Основните дейности ще продължат, предвижда се надграждане на обучителните курсове за ученици от професионалните гимназии по туризъм и за студенти, предоставяме все повече информация по атрактивен начин и разширяваме гамата на вината за дегустация, посочи тя. Центърът е част от дегустационен винен тур между Дунав и Черно море.
С партньорите от Румъния се поддържат тесни отношения и връзки и следим възможностите, по които могат да се надгражда този проект, казаха организаторите от българска страна.