Румънският президент Траян Бъсеску заяви, че смята, че президентът на Руската федерация Владимир Путин "с голям копнеж гледа към устието на река Дунав", предаде скопската телевизия Сител. На форум в Букурещ, организиран от Фондацията "Народно движение", Бъсеску припомни за изявление отпреди няколко години, за което беше критикуван, че "Черно море е руско езеро", и че днес това става реалност. Румънският президент изрази голяма загриженост, тъй като за първи път в Европа, от 1968 година, се случва инвазия и анексиране на територия на една държава от друга под заплаха със сила.
Според Бъсеску, в момента никой не изключва възможността следващите стъпки на Русия да бъдат насочени към Приднестровието, Република Молдова, източна Украйна или Одеса. Бъсеску изтъкна, че според него, Русия няма да навлезе в източна Украйна, но ще я контролира чрез своите хора, назначени в администрацията.
"Ако погледнем историята на Руската федерация и историята на Руската империя, смятам, че Путин с голям копнеж гледа към устието на река Дунав. Смятам, че той се интересува от Приднестровието, Одеса, устието на Дунав; не знам дали това ще се случи, но съм длъжен да предупредя нашите съюзници и се надявам, че няма да се случи, но категорично твърдя, че тези вълнения съществуват", посочи Бъсеску. Според него, Русия иска "човек по свой вкус" начело на Украйна на президентските избори на 25 май.