Постерната изложба „ Хора и улици. Град като град“ бе открита днес в Търговище. Тя съдържа шест метални табла с двустранни постери, проследяващи историята на търговищките улици и на част от хората, чиито имена носят. Паната са подредени в централната част на града.
„Темата за Търговище в миналото и днес, като присъствие и хора в него, вълнува нашите съграждани. Постерната изложба е форма да се излезе от музея и да достигнем до повече съграждани“, коментира идеята директорът на Регионалния исторически музей (РИМ) в Търговище Магдалена Жечева.
Автори са главните уредници в отдел „Нова и най-нова история” на РИМ – Търговище д-р Тоня Любенова и Светлана Аврамова. Изложбата е посветена на 90 години от преименуването на града и 65 години от обявяването му за окръжен център и се реализира с финансовата подкрепа на Община Търговище по Програма „Култура плюс“.
Тоня Любенова разказа, че отдавна се вълнува от темата за улиците в Търговище и историята на тяхното формиране и кръщаване. Заглавието на експозицията е подбрано целенасочено. „Искахме да фигурира „Град като град“, защото по нищо нашият град не се отличава от другите български градове - задължително улиците са кръщавани на видни личности, на поети и писатели“, каза Любенова.
По думите й комисията, която е избрана през 1926 г. да даде имена на улиците на града, включва изявени търговищенци, които осъзнато кръщават по-важните улици на местни личности, допринесли за развитието на  Търговище. Първата улица, която получава име, е на ген. Симеон Янков, който е и първия почетен гражданин на Търговище. По-късно през 1927 г. голяма част от улиците са кръстени на личности и на български планини и реки. През годините и историята на улиците е леко политизирана – някои от тях за 50 години сменят имената си по три или четири пъти, посочи Тоня Любенова. 
Любопитна е историята и за преименуването на града от Ески Джумая на Търговище през 1934 г. Реално още през 1926 г. с преименуването на улиците, се надига глас за преименуването и на града. Има различни предложения. Комисия от историци в София предлага с оглед точния превод градът да се казва Търговище. Половината гражданство не приема това име. Дори три години по-късно Общинският съвет решава Търговище да бъде преименувано на Симеоновград – в чест на раждането на княз Симеон Търновски. Но името си остава Търговище и през 1959 г. градът е обявен за окръжен център. 
Това се случва през януари 1959 г. , припомни Светлана Аврамова. Включва Търговищка, Омуртагска и Поповска околии. Слага се старт на мащабна строителна програма, която предвижда коренна промяна на центъра на града. Още през пролетта и лятото започва да се събарят постройките по главната улица, разчиства се и се копаят основите, чува се техника. „Тихият провинциален град е разтърсен от шума на автомобили. В крайна сметка за три години са построени централната улица, сградата на Общината, днешните Съдебна палата и Областната управа – тогава Профсъюзи, киното и театърът. Оформя се нов център на Търговище, който през 60-70 -те години става визитна картичка на града и се тиражира в множество пощенски картички“, добави Аврамова. В едно табло се показва как през 1992 г. има новото преименуване на улици – около 30 променят имената си. 
Светлана Аврамова бе категорична, че тази изложба е знак за памет – по улиците вървят хора, които трябва да знаят своя род, своя корен и своя град. 
Постерната изложба може да бъде разгледана до есента. Екипът на музея се надява тя да бъде опазена от търговищенци.