Областният управител Драгомир Драганов, председателят на Общинския съвет академик Христо Белоев и заместник-кметът по спорт и младежки дейности Борислав Рачев откриха тазгодишното Държавно лично първенство по вдигане на тежести. За трета поредна година то се провежда в Канев център на Русенски университет „Ангел Кънчев“, а домакини са Тежкоатлетическият спортен клуб /ТСК/– Русе с председател проф. д-р Кирил Панайотов, д.м. и „Тараненко“ – Русе. Близо 450 състезатели на повече от 20 клуба от цялата страна участват в първенството. Надпреварата ще продължи до 30 юни. „ТСК-Русе се превърна в институция в тежката атлетика и неслучайно нашият град за трета поредна година е домакин на тази инициатива. Всичко, което е постигнато, е с много труд и сериозна организация, за което заслужавате адмирации и уважение! С каквото мога ще Ви подкрепям“, заяви Драганов в обръщението си към проф. Панайотов. На участниците той пожела да тренират и да се забавляват, както и да бъдат добрият пример за физическа активност сред връстниците си. „Аз съм един от най-големите Ви фенове. Вашите успехи винаги са ни карали да се чувстваме горди и да имаме самочувствието, че градът ни продължава да има силни традиции в спорта“, допълни още областният управител.

От своя страна академик Белоев пожела на щангистите да продължат да прославят България по целия свят. „Това е традиция и занапред се надявам да е така“, каза председателят на Общинския съвет и посочи, че ще съдейства по всякакъв начин за развитието на русенските спортисти. „Ние сме особено щастливи, че за поредна година Русе е домакин на такъв тип първенство. Пожелавам Ви здраве и да преследвате своите цели. Вземете пример от шампионите, които са сред нас“, каза в обръщението си към състезателите Борислав Рачев, като отбеляза, че те допринасят изключително много не само за русенския, но и за националния спорт.

Сред гостите на събитието бяха още директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов, деканът на факултета по Обществено здраве и здравни грижи към Русенския университет проф. д.н. Никола Събев, общинският съветник Иво Пазарджиев, който е сред хората, които са подкрепяли тежкоатлетическия спорт в региона, директорът на Общинско предприятие „Спортни имоти“ Лъчезар Иванов, директорите на Спортното училище „Майор Атанас Узунов“ Евгени Недев, както и на СУ „Йордан Йовков“ Кремена Кръстева. Сред гостите на събитието бяха още състезателите Янко Русев, Румен Александров, както и Иван Иванов, който към момента е и старши треньор на националния отбор по вдигане на тежести. Той сподели, че вече повече от 10 години Русе е център на този спорт и това се дължи на проф. Панайотов.

Националите при мъжете и при жените ще вдигат на 29 и 30 юни. Сред тях ще бъдат възпитаниците на русенската школа – четирикратният европейски шампион Ангел Русев и носителят на сребърен медал в изтласкването и бронзово отличие в двубоя от последното континентално първенство в София през февруари Джан Зарков, европейската шампионката от Москва 2021 при най-леките до 45 килограма Надежда Мей-Нгуен, както и Дениз Данев, четвърти от Евро 2024.