Сигнали от няколко старозагорски села за нарушено водоснабдяване бяха повод за среща между кметовете и кметските наместници и управителя на държавното водоснабдително дружество инж. Радостин Миланов и неговия заместник инж. Николай Калудов. Това съобщават от пресцентъра на Община Стара Загора. Срещата се състоя по инициатива на секретаря на Общината Николай Диков. Сред засегнатите села са Лозен, Михайлово и Ракитница.
„Водоснабдяване и канализация (ВиК)“ ЕООД е сто процента държавно дружество, но Община Стара Загора откликва бързо на спешните проблеми и затова се явява като модератор между водоснабдителната фирма и своите жители в тези села“, каза Диков. Той увери кметовете и кметските наместници, че в много кратки срокове планира подобна среща и с „Басейнова дирекция“ за детайлно изясняване на всички аспекти на ситуацията в услуга на хората.
Всеобщото затопляне и засушаване са факт от години, очаква се този глобален екологичен проблем да се задълбочи, а това е в основата на недостига на вода, посочи инж. Миланов. Други усложнения са силно амортизираната водопреносна мрежа в малките населени места и големият брой аварии. Управителят на ВиК отбеляза, че служителите му са максимално ангажирани за бързото им отстраняване и на свой ред поиска от кметовете да направят всичко възможно за предотвратяване на всички начини за нерегламентирано използване на питейната вода. Инж. Радостин Миланов посочи, че има множество незаконни присъединявания към системата и определи това като „кражби“. ВиК има своя система за следене на потреблението на вода в реално време и данните показват, че след 20 май консумацията на вода, основно във вечерните часове буквално се удвоява, което означава, че се полива земеделската продукция в дворове и градини с питейна вода.
От дружеството посочиха, че въведеният от два дни нощен режим на питейната вода е неизбежна мярка, но ще се постараят да е временна, като едновременно с нея се търсят и други по-дългосрочни варианти за решаване на проблема. Сред мерките са проучване на нови водоизточници, почистване на съществуващи, подмяна на аварирали участъци в мрежата и монтиране на допълнителни спирателни кранове и регулатори за налягане, за да се намалят авариите.
В отговор на оплакванията на кметове, че и след пускането на водата остават някои високи части на селата, в които тя не достига, инж. Миланов обясни, че на собствениците на тези къщи това е трябвало да се изясни още на етапа на проектирането им. Няма как ВиК да осигури нормално водоподаване по технически причини, защото тези къщи са буквално на равнището на водоема и това задължава собствениците им да си купят хидрофорна система с буферен съд за не повече от хиляда лева, с което проблемът се разрешава.
Секретарят на Община Стара Загора призова кметовете да бъдат стриктни по отношение на използването на питейната вода от домакинствата. 
БТА припомня, че в средата на март т.г. проблеми с поддръжката на ВиК инфраструктурата в казанлъшките села Розово, Бузовград, Горно Изворово и Кънчево бяха тема на среща между кмета на общината Галина Стоянова, кметовете на населените места, инж. Радостин Миланов и инж. Станислав Христов, началник в дружеството за район Казанлък.