Чалгамодата сред абитуриентките отмина, сега хитът са дантелите и прилепналите рокли тип русалка. Това твърдят производителите от Асеновград, известен като Меката на официалните облекла. В града има над 100 шивашки фирми, готови да удовлетворят всякакви капризи.

“Преди 4 г. девойките идваха със снимки на фолкиконите и искаха да правим точни копия на тоалетите им”, обяснява търговката Таня Арванитова. Тази година обаче абитуриентките им показвали рокли от сайтове за пазаруване, качени на мобилните им телефони. Други пък сами си скицирали желаната рокля.

Според асеновградските модисти предпочитанията на госпожиците варират от семпли и изчистени линии до по-натруфени с пайети и камъни “Сваровски”. Голите гърбове, дълбоките цепки и деколтета и тази година са на мода. Масово се купуват дълги рокли. Актуални са телесният цвят, синьо, червено, черно, капучино, прасковено.

В една от най-старите модни къщи в Асеновград са направили първата продажба на абитуриентска рокля още през септември м.г. -дизайнерите често крадат модели едни от други.

“Повечето девойки се доверяват на съветите ни, съобразяват се с фигурите си. Рокля “русалка” не отива например на пълни или високи и слаби хора”, казва продавач консултантът София Юрганджиева. Тя признава, че нерядко е ставала свидетел на семейни войни - момичетата не могат да се разберат с майките си кой е най-подходящият за тях тоалет. При такава ситуация най-често си тръгвали без покупка.

“Искам да съм на бала с къса рокля с подвижен шлейф”, обяснява дванадесетокласничката от Стара Загора Димана Диханова. Късите модели се предлагат между 180 и 250 лева. Дългите рокли стигат до 1000 лева.

“Търся нещо по-изчистено и различно. Само да не е в синьо, защото вече три мои съученички са си купили рокли в този цвят”, казва Даниела Желева от Стара Загора. Тя твърдо е решила, че ще се качи на 13-сантиметрови токчета, тъй като е дребничка.

Милица Русева от Сливен избира балната си премяна заедно с родителите си и по-малката си сестричка. Бащата на абитуриентката Радостин Русев одобрява дъщеря си в дълга синя рокля, защото е левскар. Погледът на момичето обаче залепва върху червения вариант.

“Този цвят си е класика. Откроява се, затова ми допада повече”, не се съгласява Милица.

Продавачките в магазина я уверяват, че шивачките от модната къща могат за 3 часа да  ушият каквото си пожелае. Услугата се предлага за клиентки отдалече.

Голям избор от облекла има и за младежите. Асеновградските дизайнери са заложили на спортно-елегантни костюми, защото те най-много се търсят. Цените им са от 230 до 350 лева. Според търговците тази година момчетата искали да подражават на Алфредо Торес. Като известния танцьор много от тях и си падали по тесни панталони от слим линията.

“Младите господа са не по-малко суетни от госпожиците. Имали сме клиенти, които могат да премерят цялата колекция и да си тръгнат с празни ръце”, твърдят от фирма, специализирана в мъжките облекла.

17-годишният Нурхан Джурин от Якоруда прави рейд по асеновградските магазини заедно със сестра си Самира, която е абитуриентка, въпреки че неговият бал е чак догодина. Единадесетокласникът още отсега е решил, че ще си търси костюм от Асеновград заради богатата гама от облекла.

Местните шивачи са започнали изработването на абитуриентските тоалети още през миналия декември, за да ушият достатъчно бройки. В надпреварата не липсва нелоялната конкуренция. Затова и най-интересните обикновено не се показват на витрината. В големите модни къщи са бесни на малките гаражни манифактури, които им подбиват цените, тъй като използват по-евтини материали.

Почти всички платове, които използват асеновградските шивачки - копринени шифони, дантели, фини тюлове, сатени и хастари, се внасят предимно от Дубай и Турция.