Обискът в жилищата на бившия украински министър на енергетиката Едуард Ставицки, заподозрян в присвояване на държавни средства, доведе до конфискация на 42 кг злато и на 4,8 милиона долара в брой.

Това обяви украинсият министър на вътрешните работи Арсен Аваков във Фейсбук, цитиран от АФП.

В жилището са намерени още торби със скъпоценни камъни, приличащи на диаманти и 16 скъпи часовника.

Обиските са извършени в рамките на разследването на генералната прокуратура и службата за борба с организираната престъпност на министерството на вътрешните работи, уточни Аваков.

Според сайта "Украинска Правда" Ставицки, който избягал в Италия, бил замесен в афери, които имат връзка с луксозната резиденция на Виктор Янукович в предградията на Киев.

Съобщението за откритите богатства бе направено ден след ареста на генералния директор на националната петролна и газова компания „Нафтогаз” Евгений Бакулин, заподозрян в корупционни афери за близо 4 млрд. долара.

В петък е бил обискиран и домът на бившия министър на земеделието Микола Присяжнюк, където са били конфискувани 286 000 долара и луксозни часовници.

Тези министри и ръководители бяха назначени при управлението на Янукович, който е обвинен от новите власти в Киев в корупция в големи мащаби и в отклоняване на десетки милиарди евро в полза на близки и съюзници.

„Нафтогаз”, която е под шапката на министерството на енергетиката, заема сериозно политическо място в Украйна, тъй като отговаря за вноса на руски газ и през нея преминават огромни финансови потоци.

Компанията е в големи финансови трудности, дължи милиарди на „Газпром” и има опасност положението още повече да се влоши. Москва обяви, че прекратява доставките на газ по занижени цени, което означава, че занапред Киев ще плаща природния газ по най-високите цени в Европа.