Две седмици след като самолет Боинг 777 на Малайзия Еърлайнз изчезна по време на полет от Куала Лумпур за Пекин, мистерията около съдбата му и тази на пътниците е пълна.

Къде се намира самолетът?

Въпросът, който интересува всички, е къде е самолетът? На него не можем да отговорим, призна малайзийският министър на транспорта и продължава да дава този отговор от началото на кризата.

Съдбата на самолета е централният въпрос в разследването. Направо умът не го побира, че един Боинг 777 (дълъг приблизително 60 метра и с подобен размах на крилете) може да се изплъзне от безбройните граждански и военни радари на Азиатско-Тихоокеанския регион и на спътниците за наблюдение, които непрекъснато проучват района.

Издирването най-напред се съсредоточи в Южнокитайско море по трасето на полета между Малайзия и Южен Виетнам.

След като се потвърди, че машината е променила посоката, търсенето се насочи към Индийския океан. Очертани бяха два коридора на базата на спътникови снимки – единия северно към Централна Азия, а другия към южната част на Индийския океан.

Повечето експерти дават предпочитание на южния коридор, като изтъкват, че самолетът не може да е летял над Китай или бившите съветски републики, без да бъде засечен.

Малайзийските власти са категорични, че и двата коридора са важни, но след 20 март участващите в издирването кораби и самолети съсредоточиха усилията си в зона, разположена на 2500 км югозападно от австралийския град Пърт, почти до границите на Антарктика. Това стана, след като със спътникова снимка бяха идентифицирани два големи плаващи предмета, които може да са останки от самолета.

Ако това се окаже вярно, разстоянието, което самолетът е прелетял, би потвърдило предположението, че полетът е продължил до изчерпване на горивото му.

Какво се е случило?

В зависимост от обстоятелствата, при които самолетът бъде намерен – ако все пак бъде намерен – установяването със сигурност на сценария на неговата гибел би отнело години.

Единствената хипотеза, която е изключена, е експлозия по време на полет, която е разрушила целостта му. Остават хипотезите са отвличане, отчаян акт на пилот или пилоти или събитие, довело до невъзможност пилотите да контролират самолета.

Засега няма консенсус между експертите по разузнаването, въздухоплаването и правителствата за това какво се е случило.

Малайзийските власти твърдят, че движението на самолета след изчезването му от екраните на радарите на гражданската авиация, съчетано с изключването на системите за комуникация и локализация, са знак за преднамерено действие на борда на Боинга.

Близки на пътниците смятат, че самолетът е отвлечен от пирати, които са го приземили на тайно място. Досега обаче не е получено някакво искане или поставено условие, а и специалистите не виждат вероятна причина, която да оправдае отвличане на малайзийски пътнически самолет.

Кои са заподозрените?

Проверките на миналото на 227-те пътници от властите на техните страни не даде никакъв резултат въпреки първоначалните страхове, свързани с присъствието на борда на самолета на двама иранци, пътуващи с откраднати европейски паспорти.

Вниманието на следователите се съсредоточи върху пилота и помощник-пилота. Полицията конфискува у дома му симулатор на полет, на които са били изтрити някои данни. Но досега никакво материално доказателство не позволява да се хвърли вината върху двамата пилоти.

А сега?

Приоритетът е да се намери самолетът преди черната му кутия, която има живот 30 дни, да замлъкне. Времето обаче не е в полза на Малайзия и на 25-те страни, участващи в издирването. Властите знаят, че зимата наближава в южното полукълбо. Това ще усложни условията в района, където по принцип издирвателните операции са сложни.