„Милен е добро момче. Той никога не се е бил, камо ли да гони момиче!“ Това каза домоуправителят на вход „Г“ в блок „Марагидик“ в квартал „Здравец Север“ Красимир Енчев по повод един скандал, тръгнал от тв репортаж миналата седмица.
На 22 май в сутрешния блок на Нова телевизия беше излъчен разговор с млада жена, застанала с гръб към камерата и закрита с качулка, която разказа как е била нападната и бита без причина от живеещ във въпросния вход човек с психическо заболяване, само защото разхождала кучето си пред блока.    

Разказът беше илюстриран с видеоклип, в който се вижда как гол до кръста мъж върви стремително към снимащия го мобилен телефон и се опитва да го отнеме. Според разказа на младата жена тя е била бита с юмруци и ритници, вследствие на което е получила счупвания на три места на десния крак и има удостоверение за това от съдебен лекар. Семейството й завежда дело, но прокуратурата отказва да повдигне обвинение, тъй като мъжът е освидетелстван с психическо заболяване.
Часове след репортажа до медиите беше разпратено отворено писмо от името на „живущите в блок Мара Гидик“ /правописът е на авторите - б.р./, в което се твърди, че въпросният мъж е агресивен, страда от шизофрения и други психически заболявания, не си пие лекарствата, често злоупотребява с алкохол и няма кой да го контролира. Майка му била безпомощна, дори имало слухове, че синът й я бие. На финала на писмото, подписано с инициали на десет лични и фамилни имена, беше обявена „подписка за принудително изгонване“.
„Историята е съвсем друга - подписка има, те дори са две, но първата е срещу въпросната „млада дама“, както беше наречена по телевизията и майка й, а втората е в защита на сочения за нападател Милен Огнянов.“ Това разказаха вчера в редакцията на „Утро“ домоуправителят Красимир Енчев и майката на Милен Фидана Фиданова.
„Милен наистина е лекуван в психиатрия, но това беше преди петнайсетина години. Оттогава всеки месец посещава психиатър, който преценява състоянието му и му изписва хапчета. Никога не е имало проблеми с него, а твърденията, че редовно злоупотребява с алкохол и ме бие са лъжа“, свидетелство майката Фидана.
„Милен Огнянов никога не е бил опасен и агресивен. Не е създавал проблеми и нямаме намерение да започваме процедура по изгонването му от входа“, пише в подписката в негова защита и подписана с по три имена от десетки живеещи в блок „Марагидик“.
Записът с полуголия Милен всъщност е от миналото лято, разказва майка му. Тогава тя копаела градинката и синът направил забележка на минаващата млада дама да не пуска кучетата си в добре поддържаната градинка.
Той тръгна към нея да я разкара, но удар не е имало, посегна да махне телефона, с който тя снимаше, казва Фидана.
Младата дама се обадила на мъжа, с който майка й живее на семейни начала и той налетял да бие Милен. В суматохата - казва още Фидана, - Милен я е бутнал и тя е паднала. След като прокуратурата е отказала да повдигне обвинение, може сега да се търси натиск чрез медиите заради актуалната тема за насилието, продължава тя.
Проблемът в квартала зрее от няколко години, свидетелстват Красимир Енчев и Фидана Фиданова. Започна ли веднага след нанасянето на семейството, което се оплаква от насилие, в наследствен апартамент в съседния блок „Димитър Дончев“. Ситуацията се развива мълниеносно и взривоопасно. Семейството отглежда три кучета и според съседите не само не почиства след тях, а и често пейки, асансьори и врати били омазвани с кучешки фекалии след спорове или забележки, че след животните трябва да се почиства или че не може да огласяват целия вход с шумна музика, което те правят без да се съобразяват кое време на денонощието е, твърдят потърпевшите. Друга форма на отмъщение било надраскването с остър предмет на автомобилите на тези, които се позволяват да влязат в някакъв спор с новодошлите. Според съседите младата дама вече е окончателно осъдена да плати парично обезщетение от бита от нея съседка. На 15 септември 2022 година етажната собственост е взела решение на общо събрание да се започне съдебна процедура за извеждането на Г.И. и майка й В.И. от от жилището им „поради нетърпимото им поведение спрямо всички живущи във входа (а и в целия блок)“. Това само усложнило положението и следва колективна жалба до домоуправителя на входа и до кварталния отговорник от Второ РУ, в която финалът гласи: „Г-н домоуправител, г-н квартален отговорник, обръщаме се с молба към вас да предприемете нужните действия ... и да прекратите терора, на който сме подложени, защото ние не можем да живеем повече така!“.
Междувременно делото за отстраняването на Г.И. и В.И. от апартамента вече е на последна трета инстанция, след като майка й дъщеря печелят на първа и губят на втора инстанция.
Докъде ще стигне напрежението не се знае. Буквално вчера в квартала се разигра поредният бурен скандал, след като съсед запитал младата дама защо е говорила срещу Милен. На това тя отвърнала с викове за помощ, сигнал на полицията и пристигането на приятеля на майка й с фадрома в квартала. И ако има нещо безспорно, то е само, че тези сцени наподобяват на игра с огън до локва с бензин.