Юлиян Вучков жално проплака, че от “Господари на ефира” са направили опит за физическа саморазправа с него. “Сърцето ми се разтуптя от тях, за малко да получа удар”, разказва раздаващият правосъдие от екрана професор, след като бе изненадан с микрофон от репортера Боби Ваклинов пред Столична библиотека.

До сцената се стигна, след като Рут Колева го търси по телефона и му съобщава, че си е загубил картата от Народното събрание. Предлага да се срещнат пред входа на Столичната библиотека на площад “Славейков”, за да му я върне. Това, което обаче професорът не подозира е, че там го причаква и екип от “Господари на ефира” с камери. Срещата му с тях вече бе излъчена.

Проф. Вучков твърди, че има и друга гледна точка – неговата. Според него е недопустимо подобно отношение към възрастен човек и това е гавра.

Ето и разказа на Юлиян Вучков за това, което се е случило:

“Това, което стана, беше физическа саморазправа с мен. Обади ми се тази Рут Колева, която не свързвам с “Господари на ефира”, да ми каже, че съм си загубил документ, пропуск за Народното събрание. Определя ми среща пред Столична библиотека. Как би постъпил нормалният човек, аз ще му благодаря, после ще си кажем: “Всичко хубаво и довиждане!”

Рут Колева застава срещу мен, аз съм там и нищо не подозирам. Изведнъж входните врати на Столична библиотека се отварят и оттам изскача огромният репортер на Господари на ефира, с него още един оператор и Рут Колева. Почват да крещят срещу мен: “Скандал, скандал, защо си загубихте картата, защо си го загубихте този документ?!”

Хората вътре в библиотеката вече са смутени, че тези хора са се намърдали вътре и то в помещението на охраната, където нямат право да внасят камера. Когато започват да ме гонят, им казвам: “Моля ви се, оставете ме, не желая да говоря!”

Те обаче продължават: “Не, кажете, как така сте си го загубили документа?!”

Такова брутално разпитване и кряскане как така съм загубил документ. Като че ли съм убил някого. Казвам им десет пъти: “Моля ви се, благодаря ви, получих документа, но сега ме оставете на мира!” Ускорявам крачките, човек на 78 години. Да, аз съм здрав и в прекрасна физическа форма, но все пак съм възрастен човек, сърцето ми се разтуптя.

Аз тичам, за да се отклоня от тях, а те ме преследват и крещят. Изведнъж влизам в съседния вход на библиотеката, където е отделът за детски книги. Случайно виждам един кабинет отворен и на вратата връзка с ключове. Изваждам ги, затварям се в стаята, заключвам вратата. Те тропат отвън и крещят: “Излезте, излезте! Искаме да говорим!” А аз вътре целият съм изпотен от притеснение, от сърцебиене. Добре, че съм физически здрав и издържам, но на моите години човек може и удар да получи. Това е физическо покушение, физическа саморазправа с един човек. Не за първи път го правят това.

Преди две години нещо подобно ми се случи пред моя дом. Излизам вечерта, чака ме кола да ме води към телевизията за предаването ми. От тъмнината изскача същата групичка от Господари на ефира. Няма лампа на улицата, уплаших се, чудя се какво става. А те: “Скунксът, скунксът!” Блъскат ми го в главата, ще ми я счупят с него. Дърпат ме за шлифера. Тогава се обадих в полицията и тя ги предупреди. Това е втори терористичен акт върху мен.

И тогава, и сега ми създадоха голямо душевно напрежение”, казва професорът.

Телевизионната история у нас вече има прецедент със смърт на човек след "скрита камера". След едно подобно предаване Васа Ганчева се разболя и умря само за няколко месеца. Видната телевизионерка така и не можа да понесе гаврата и капана, който й устроиха. Самият проф. Вучков твърди, че се е почувствал изключително огорчен от подобно отношение. Още повече, че става въпрос за нещо съвсем невинно - загуба на документ.