Ребро на неандерталец с признаци на фиброзна дисплазия е бил открит от палеонтолозите в пещера в Хърватия. Тези резултати позволяват да се заключи, че замърсяването на околната среда не е един от основните фактори, които влияят върху развитието на рак сред жителите на Земята. Това става ясно от статия, публикувана в научното списание PLoS One, съобщи globalscience.ru.
„Следи от онкологичното заболяване се срещат крайно рядко в останки на нашите предци. Нашето откритие доказва, че неандерталците, живели в екологично чиста среда, са боледували от същите разновидности на рака, от които страдаме и ние днес", казва Дейвид Фрейър от Университета на Канзас.
Оказало се, че „собственикът" на реброто е бил на средна възраст, страдащ от рядко наследствено заболяване - фиброзна дисплазия. То възниква при дефект на гена ACVR1, който води до неконтролируем растеж на костната тъкан в различни части на скелета.
Солидната възраст на находката - 120 000 години, доказва наличието на заболяването рак сред хората много преди появата на цивилизования живот.
Според учените разпространението на заболяването в наши дни е свързано не толкова с влошаването на околната среда, колкото със значително увеличение на средната продължителност на живота. Вкаменелостите, които предстои да бъдат открити от изследователите, ще помогне да се потвърди тази хипотеза.