Излагането на ярка светлина подпомага регулирането на съня, подобрява настроението и дори увеличава продуктивността, установи ново изследване.

Седенето до прозореца в офиса в слънчев ден удвоява бдителността на хората спрямо тези, които се намират по средата на стая под изкуствени светлини, открили изследователите. А за хората, които имат проблеми със съня, 30-минутна разходка на ярка сутрешна слънчева светлина може да е решението на проблема им, тъй като тя помага за регулирането на биологичния часовник и осигурява добър нощен сън.

Ефектът е най-видим при възрастните хора, които проявяват първи признаци на деменция. Изследването показва, че излагането на обилна светлина в началото на деня подобрява съня и изостря ума с 10%. Неврологът от Оксфордския университет Ръсел Фостър заяви, че изследването свързва светлината с производството на серотонин, известен като хормона на щастието, което обяснява защо на повечето хора им харесва да са изложени на слънце.

Изследователят допълни, че много хора са лишени от светлина, като нивата на светлина в домовете и работните места е неподходяща за регулирането на биологичния часовник или да поддържането на максимална бдителност. По-малко от 5 на сто от дневната светлина прониква в средностатистическата сграда, а енергоспестяващите крушки са "абсолютно бедствие" заради липсата на интензивност. Но в слънчев ден хората, седящи близо до прозорец, биха се възползвали от светлината, докато колегите им далеч от прозореца, ще се чувстват с намалена енергия.

Слънчевият ден е равносилен на 100 000 лукса - мярката за измерване на осветеността, докато осветлението в затворено пространство предостави само 300 лукса. Проф. Фостър казва, че средностатистическият човек се нуждае от излагане на 1000 лукса за максимална полза.