Google обяви, че Gmail вече използва криптирана HTTPS връзка между сървърите си и потребителя, когато той проверява или изпраща съобщения. Освен това целият вътрешен трафик на Gmail също е криптиран.

Това означава, че когато съобщенията "пътуват" между сървърите на компанията в различните дейта центрове, те използват криптирани канали. Това би трябвало да усложни прихващането и разгадаването им от хакери и разузнавателни агенции.

HTTPS връзката между потребител и сървър е активна по подразбиране от четири години, но имаше опция за нейното изключване. Тя обаче е премахната и според компанията "вече никой не може да преглежда съобщенията ви докато те се прехвърлят между вас и сървърите на Gmail". Google допълва, че промяната е "станала топ приоритет след разкритията миналото лято".

Компанията използва възможността да похвали Gmail и с нейната стабилност. През 2013 г. мейл услугата е била достъпна през 99.978% от времето. Това означава, че за цялата минала година общото време на сривове е било по-малко от два часа.