Международното изложение "Културен туризъм" ще се състои от 8 до 10 октомври във Велико Търново, на територията на Бизнес център Велико Търново, носител на престижното отличие "Сграда на годината" за 2023 г., съобщиха организаторите.
В рамките на форума се предвижда дискусия "Гостоприемен град", посветена на съвременните урбанистични решения, които правят градовете привлекателни за туристи и жители, и подобряват качеството на живот и туристическата инфраструктура. Участниците ще разискват възможностите за по-добро взаимодействие между институциите, местната власт и бизнеса за развитие на туризма и споделяне на добрия опит на общини и региони от страната и чужбина.
Акцент във форума ще бъде конференция за ролята на съвременните технологии, дизайн и експозиционна практика за подобряване на привлекателността на музеите и повишаване на интереса на посетителите. Потенциалът на местните производители и социалните предприятия също ще бъде представен на форума, както и серия от образователни дегустации на вина и други напитки.
Очакват се делегации на туроператори и представители на търговски и туристически камари на Гърция, Германия, Испания, Турция, Северна Македония, Румъния, Сърбия, Азербайджан и Китай. Националният конкурс за публикации и събития, свързани с културния туризъм "Чети и пътувай" и студентският конкурс за най-добра разработка на туристическа тематика, също са част от форума.
Международното изложение "Културен туризъм" се провежда по инициатива на Община Велико Търново и се организира от Общинската агенция за туризъм "Царевград Търнов".