На 27 април ще е първата от серията инициативи на община Варна за почистване на града, съобщи на пресконференция днес кметът Благомир Коцев. Той уточни, че в инициативата ще бъдат ангажирани фирмата за сметопочистване, общинската администрация и граждани, които имат желание да се включат. За целта общината ще осигури материали, които ще се раздават в администрацията и районните кметства.
Коцев каза, че по време на акцията ще се почистват основни булеварди, както и районът на входа към Морската градина. Предвидено е измиване на пешеходната зона към входа към парка, както и на колонадата там. Предвидени за почистване са и райони в кварталите на града.
Акцията няма да е еднократна, а ще продължи през целия сезон, каза още кметът и уточни, че причината за това е, че чистотата е сред важните теми за общинската администрация.
Паралелно с инициативата, общината възнамерява да оптимизира цялата система за сметопочистване, като ще поиска да бъдат поставени повече контейнери за отпадъци. Мислим и за обособяване на площадки за изхвърляне на едрогабаритни отпадъци, каза още Коцев, който призова варненци, когато изхвърлят такива отпадъци, да се съобразяват с графика за извозването им.