Близо 16 000 души от Хасково и областта са декларирали доходите си пред Националната агенция по приходите (НАП) две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април, информираха за хода на кампанията от офиса на данъчната администрация в града. Повече от 81 процента от годишните данъчни декларации са подадени по електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Над 300 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, а около 2 400 са ги подали в офис на приходната агенция, допълват от НАП. 
Годишна данъчна декларация подават лицата, получили през 2023 година доходи от хонорари, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем или от продажба на имущество, също трябва да попълнят формуляра. В декларацията се посочват и някои облагаеми с окончателен данък доходи от чужбина, като дивиденти и ликвидационни дялове, парични и предметни награди от игри, от състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител и др., поясниха от данъчната служба. 
Миналата година с изтичане на крайния срок в областта бяха подадени 21 800 декларации от задължени лица. Почти 83 процента от всички документи бяха оформени електронно.